Idén is megszervezték a Méltóság mezeje programot Pécsett

2021. október 18.

A Hospice világnap alkalmából évről évre megszervezi a Méltóság mezeje programot a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány. Idén, október 15-én a Leőwey Klára Gimnázium adott helyet ennek, ahol a köszöntők után a gyerekek megható műsorokkal kedveskedtek a jelenlévőknek.

A Méltóság mezeje programot a Marie Curie Rákközpont indította el Angliában, majd a világ számos országa átvette. Magyarországon elsőként a Magyar Hospice Alapítvány csatlakozott ehhez a nemzetközi mozgalomhoz 2007 őszén, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány pedig egy évvel később követte. A program célja, hogy az elmúláshoz, a betegséghez és a halálhoz való viszony természetes voltát, a szenvedő emberrel való együttérzést, gondoskodást, a segítségnyújtás iránti nyitottságot a magyar társadalomban minél széles körben elültessék.

Nyőgéri Lajos, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, egyben a program fővédnöke elmondta: ma már szinte nincs olyan család, amely ne lenne érintett a daganatos megbetegedésben, és ne veszített volna el hozzátartozót. Beszédében méltatta a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány áldozatos munkáját, megköszönve tevékenységüket.

Dr. Csikós Ágnes főorvos, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke, a program házigazdája arról beszélt, mennyire fontos segíteni megőrizni azoknak az embereknek a méltóságát, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Hangsúlyozta: az érzékenyítést a témára gyerekkorban kell elkezdeni, a segítségnyújtás iránti fogékonyságot akkor lényeges kialakítani, ezért is volt hálás, hogy sok fiatal eljött a megemlékezésre.

Az ünnepségen felléptek a Zeneszív Közhasznú Egyesület tehetségei, a Városközponti Óvoda Belvárosi Tagóvodájának kislányokból álló csoportja, a Pécsi Tudományegyetem I. sz. Gyakorló Általános Iskolájának tanulói, a Ciszterci Nevelési Központ negyedikesei, valamint a Leőwey Klára Gimnázium diákjai is.

A megemlékezés - a hagyományokhoz hűen - nárciszhagyma ültetéssel zárult.

Fotók:

Marsalkó Péter fotóművész

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!