Az EGSC adományai a Nemzetközi Est bevételéből

2021. november 25.

Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) a Nemzetközi Est bevételeit minden évben adományokra költi. Jótékonysági szervezeteket támogat az összegből, ilyen a Pécsi Jótékony Nőegylet, a Pécsi Lions Klub, a Pécsi Közösségi Alapítvány, valamint a különböző egyetemi tanszékek, intézetek és klinikák.

A világjárvány miatt a Nemzetközi Estet az elmúlt két évben sajnos el kellett halasztani. A 2020-ban fennmaradó összegből még sikerült támogatni a Pekár Mihály Orvosi- és Élettudományi Szakkönyvtárat, a Gyermekgyógyászati Klinikát, az I. számú Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszékét és az Ortopédiai Klinikát.

A Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár 150.000 forint támogatásban részesült, amiből a könyvtár új töltőkábeleket és adaptereket vásárolhatott. Ezeket a diákok a helyszínen kikölcsönözhetik, ha otthon felejtik a sajátjukat.

(A fotón - balról-jobbra haladva - Lutz Réka és dr. Gracza Tünde a könyvtár képviseletében, valamint Rebecca Spartmann, az EGSC német elnöke és Luca Hagel, az EGSC német alelnöke láthatók.)

A Gyermekgyógyászati Klinikának a 198.000 forintos adományból két gyakorló baba megvásárlására volt lehetősége. Dr. Rózsai Barnabás, a Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályának vezetője köszönetét fejezte ki a klinika nevében, és elmondta, hogy az adomány hasznos a gyermekkori újraélesztésben. A próbabábukat Bluetooth-on keresztül csatlakoztathatják a mobiltelefonhoz, így értékelhetik a mellkasi kompresszió hatékonyságát.

(A fotón - balról-jobbra haladva - Luca Hagel, az EGSC német alelnöke és dr. Rózsai Barnabás látható az adománnyal.)

Az I. számú Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszéke egy szkennert vásárolhatott. Dr. Péterfi Zoltán tanszékvezető hálás az adományért, amit a mindennapi munkájukban használnak. „Sajnos osztályunk az A épületben található, három különböző emeleten. Van egy multifunkcionális nyomtatónk, amit a földszinten helyeztünk el, de legtöbbször túlterhelt. Rengeteg adminisztratív kötelezettségünk van, emiatt sok dokumentumot digitalizálni kell, mielőtt elküldjük e-mailben, ezért elengedhetetlen volt egy további eszköz. Ez a kicsi, de több oldalas szkenner megfelel az igényeinknek, naponta használjuk, és sok időt takarítunk meg vele” - mondta a szakember.

(A fotón - balról – jobbra haladva dr. Péterfi Zoltán, Luca Hagel és Mahsa Shams, az EGSC angol alelnöke.)

Az Ortopédiai Klinika kapta a legnagyobb, 1.023.000 forintos adományt, egy négyfejű Graft kiszedő készlet megvásárlásával. Dr. Horváth Ádám, az Ortopédiai Klinika szakorvosa a klinika nevében őszinte köszönetét fejezte ki és elmondta: „A készülék az elmúlt 5-8 év új innovációja a térdsebészetben. Alkalmazható elülső vagy hátsó keresztszalag, illetve mediális patellofemoralis szalag és oldalszalag pótlására. Az eszköz segítségével a műtéti technika egyszerűbb, kisebb behatolást igényel, a műtéti idő lerövidül. Jobb tehát a betegeknek, mert gyorsabb lehet a rehabilitáció. Fontos, hogy a hivatásos sportolók minél hamarabb visszatérjenek a sporttevékenységhez, vagy munkába álljanak. Hazánkban nem túl sok olyan intézet van, ahol ez a technika ismert, vagy a napi rutinban használatos, így büszkék vagyunk rá, hogy az EGSC segítségével a gyakorlatban alkalmazhatjuk ezt a műtéti módszert.”

(A képen - balról jobbra haladva – dr. Than Péter professzor, az Ortopédiai Klinika igazgatója, dr. Horváth Ádám, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, dr. Mintál Tibor, a Sportmedicina Tanszék tanszékvezetője, valamint Hagel Luca és Rebecca Spartmann.)

Az EGSC elkötelezett abban, hogy adományokkal segítse a közösséget, amiben él. Megtiszteltetés és öröm számukra, ha azt látják, hogy hozzájárulhattak a betegellátás és az oktatás fejlesztéséhez.

Köszönetet mondanak a diákoknak és a közösség minden tagjának, aki részt vett az elmúlt évek Nemzetközi Estjein, mert nélkülük mindez nem sikerülhetett volna!