Forradalmi újítás a gyermekkori törések kezelésében

2022. január 27.

Hazai és külföldi szakemberek a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték a világon elsőként azt az új, magnézium-kalcium alapú, felszívódó implantátumot, ami újabb előrelépést jelenthet a gyermekkori törések kezelésében. Ez az implantátum abban jobb elődeinél, hogy nem igényel előfúrást és látható a röntgen alatt is.

„Óriási megtiszteltetés a számunkra, hogy a Pécsi Tudományegyetemen kaptunk lehetőséget arra, hogy bemutassuk az implantátumot, amit az ország neves szakemberei ki is próbálhatnak” - nyilatkozta az UnivTV-nek dr. Józsa Gergő egyetemi adjunktus, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermektraumatológiai részlegvezetője.

„Az országos és a pécsi intézmény kutatásfejlesztési együttműködése révén a kutatási folyamat legizgalmasabb részébe kerülhettünk bele, a klinikai kipróbálásnak abba a fázisába, ami az implantátum behelyezését célozza. Reméljük, hogy ez a magnézium-kalcium alapú implantátum felszívódik, nem lesz lágyrész-irritációja, jól fog stabilizálni és talán nem kell külső rögzítés, hanem azonnal tudja a gyerek használni a végtagját” - mondta dr. Kassai Tamás, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa. A szakember szerint a kutatás a jövőben az üvegből készített, felszívódó, fém-üveg keverékével működő implantátumokra fókuszál.

Dr. Varga Marcell, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ adjunktusa szerint a hagyományos fémimplantátumok helyett a felnőtt baleseti sebészetben is használni lehet majd ezt az újítást, ami ugyanolyan előnyökkel jár, akár a gyerekeknél: nem okoz irritációt, allergiát, és nem lesz második műtétre szükség az eltávolításához.

Fotó:

Youtube

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!