Megújult a pécsi gyermekklinika tüdőgyógyászati osztálya

2022. február 10.

Mintegy 100 millió forintból a közelmúltban készült el a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának teljes körűen felújított tüdőgyógyászati osztálya, ahol éves szinten 700-800 kis beteget gyógyítanak.

Miközben az elmúlt két év soha nem látott kihívások elé állította a világ egészségügyi ellátását, és ezen belül a pécsi Gyermekgyógyászati Klinikát is, a frontvonal mögött csendben megvalósult egy régóta vágyott és tervezett projekt sokak munkájának, segítségének és a Klinikai Központ pénzügyi támogatásának köszönhetően.

A korábbi Kerpel-Fronius Ödön Gyermekkórház és a Gyermekgyógyászati Klinika integrációja 2008-ban történt meg, ezzel létrejött egy egységes, minden ellátást magában foglaló gyermekgyógyászati intézmény, a két „elődnek” megfelelő két telephelyen. Természetes volt az igény, hogy a gyermekellátás teljes mértékben az anyaintézmény falain belül történjen, ezáltal a diagnosztikus vizsgálatok, konzíliumok gyorsabban valósuljanak meg, ami egyre sürgetőbbé tette a József Attila utcába költözést.

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke a beruházás kapcsán elmondta: „2018-ban a Gyermekgyógyászati Klinikai, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai koraszülött ellátás összevonását követően a Gyermekgyógyászati Klinika volt Perinatális Intenzív Centrumának osztályán nyílt lehetőség az új pulmonológiai osztály kialakítására. A közbeszerzési eljárás keretében megvalósuló felújítás teljes mértékben a KK finanszírozásában valósult meg mintegy 300 négyzetméteren, közel 100 millió forintból.”

„Egy épület önmagában csak háttér a munkánkhoz, az osztályt majd a mindennapi tevékenység, a nyüzsgés, a gyermekzsivaj tölti meg élettel” – nyilatkozta dr. Decsi Tamás, a klinika igazgatója, aki elmondta, hogy hét kórteremben, 19 ágyon tudják fogadni a betegeket. Két kórterem külön fürdőszobával ideális elhelyezést biztosít a cisztás fibrózisos betegeknek. A gondozó szorosan csatlakozik az osztályhoz két, a korábbinál tágasabb helyiséggel. A szellősebb terek, a barátságosabb környezet a korábbinál sokkal több lehetőséget nyújt a 21. század igényeinek megfelelő anya-gyermek közös elhelyezésre is.

Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott, és örömét fejezte ki a beruházás kapcsán dr. Miseta Attila, a PTE rektora, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa is.

Az eseményről készült fotógaléria az alábbi képre kattintva nyílik:

Forrás:

PTE

Fotók: 

UnivPécs/Csortos Szabolcs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!