Orosz-ukrán háború: A PTE is segíti a háborús övezet bajbajutottjait

2022. február 28.

Oktatóit, dolgozóit, jelenlegi és egykori hallgatóit kéri a Pécsi Tudományegyetem, hogy segítsék az Ukrajnában dúló háború bajbajutottjait. Az EDUC tagintézményei, melynek a PTE is tagja, együttérzésükről biztosították ukrán hallgatóikat, kollégáikat, valamint az ukrán népet is.

Mint ismert, Oroszország 2022. február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában, számos területén harcok folynak, katonai és civil veszteségekről is sorban érkeznek a hírek, néhány nap leforgása alatt pedig százezrek menekültek el a háború sújtotta országból.

A kialakult helyzet kapcsán dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora közleményt adott ki. Ebben a konfliktus keltette humanitárius válságról is szólt, valamint arról, miként segíthetünk most azokon, akiknek erre óriási szüksége van. Közleményét alább, változtatás nélkül közöljük.

"Háború dúl szomszédunkban: Ukrajna és Oroszország harcban áll. A február 24-én megindult katonai támadások, valamint a kelet-ukrajnai harcok közelmúltbeli felerősödése miatt a lakosság folyamatosan hagyja el a területet, a konfliktus mindkét oldalán veszélybe került az alapvető víz-, gáz- és áramellátás. A sajtó több civil áldozatról is beszámolt. A katonai konfliktus humanitárius válságot generál, becslések szerint akár több millió civil lakos kényszerül elhagyni otthonát.

Nehéz helyzet ez, a Pécsi Tudományegyetem pedig mindig igyekszik segíteni a bajba jutottakon. Biztos vagyok abban, hogy a PTE minden polgára elgondolkodott azon, mit tudna tenni, hogyan tudna hatékonyan segíteni. Nagyon fontos, hogy ne ad hoc, szakmai tudás és tapasztalat nélkül fogjunk ehhez hozzá: a jószándék ne sikkadjon el, a megfelelő adomány a megfelelő helyre jusson, és valódi segítséget jelentsen.

Egyetemünk partnere a Magyar Vöröskereszt, mely más országos karitatív szervezetek mellett elkezdte az összehangolt munkát azért, hogy a háborús övezetből menekülteket segíteni tudja. Ennek érdekében a szervezet országos adománygyűjtést hirdet az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) tagjaként a Magyar Vöröskereszt elsődleges feladata, hogy képességei szerint segítsen az embereknek ezekben a felfokozott időkben is, a háborús helyzet miatt bajbajutottakért végzett humanitárius munkáját a 1359-es adományvonal hívásával vagy az alábbi számlára történő utalással lehet támogatni:

Belföldi átutalás esetén:

  • Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
  • Közlemény: humanitárius válság
  • Külföldről történő átutalásnál:
  • IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
  • Swift kód: OKHBHUHB
  • Bank neve: K&H Bank Zrt.
  • Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
  • Közlemény: humanitárius válság

Az adománygyűjtés szervezését az egyetem keretei között az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat végzi. A gyűjtés szervezéséről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése arra kéri oktatóit, dolgozóit, jelenlegi és egykori hallgatóit, hogy segítsék a bajba jutottakat! 

Köszönjük segítségüket és támogatásukat!

Dr. Miseta Attila

a Pécsi Tudományegyetem rektora"

 

EDUC: "együttérzünk az ukrán néppel"

A European Digital UniverCity (EDUC) is közleményt adott ki a szomorú helyzetről. Az UnivPécs.com által közreadott kommüniké szerint az EDUC tagintézményei megdöbbenéssel fogadják, hogy Oroszország a nemzetközi jog normáit megsértve megtámadta Ukrajnát, és határozottan elítélik egy szuverén állam elleni háború, invázió indítását. 

"Az Európai Egyetemek Kezdeményezés részeként létrejött szövetségünk a szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása és a demokrácia alapvető európai értékein alapul, amelyek mellett továbbra is szilárdan is kiállunk. A nemzetközi oktatási és tudományos közösség részeként a kölcsönös tisztelet és felelősségvállalás által hordozott békés együttműködés elkötelezett hívei vagyunk. Különösen most, ezekben a politikailag nehéz időkben fontos, hogy a kulturális és tudományos kapcsolatokon keresztül fenntartsuk a párbeszédet, és hogy minden tőlünk telhető támogatást megadjunk az Ukrajnával szomszédos magyarországi partnerünknek, a Pécsi Tudományegyetemnek" - írták.

"Együttérzünk az ukrán néppel, ukrán hallgatóinkkal és kollégáinkkal. Önökkel együtt féltjük családjuk és barátaik egészségét és életét. Reméljük, hogy visszatérünk a konfliktus diplomáciai úton történő, békés megoldásához" - zárult az EDUC tagegyetemi által szignózott közlemény.

Fotó: 

UnivPecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!