Átadták az új Fogászati Oktatási Központot

2022. március 3.

Március 3-án ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem új Fogászati Oktatási Központját. A 2750 négyzetméter hasznos alapterületű, ötszintes létesítmény az orvoskar épületével szemben, a Tüzér utca 1-es szám alatt épült fel a Széchenyi 2020 program keretében, közel 2,7 milliárd forintból.

Az önálló pécsi fogorvosképzés 1975-ben nyitotta meg a kapuit, a régió lakosai által jól ismert Dischka Győző utcai épületben. A korszerű gyakorlati fogorvosképzés feltételeit a múlt század elején iskolának épített, és a hetvenes években klinikai célra átalakított épületben már nem lehetett megvalósítani. Az akkor 100-120 fő oktatására méretezett létesítményben mára a hallgatói létszám megötszöröződött, a képzési portfólió mind a graduális, mind a posztgraduális szegmensben jelentősen bővült, a 2000-es évek eleje óta ráadásul már német és angol nyelven is tanulhatnak a jövő fogorvosai.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése 2017-ben egy új épület felépítéséről döntött a Tüzér utcai helyszínen, részben azért, hogy a tervezett létesítmény a pécsiek számára könnyebben elérhető legyen, részben pedig azért, hogy a gyakorlati és elméleti orvosképzés helyszínei minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Az új épületben éves szinten mintegy 46 ezer beteget gyógyítanak, és több mint hatszáz hallgató oktatása zajlik majd. A 2022 nyarától teljes kapacitással üzemelő új létesítményt nemcsak gyalogosan, közösségi közlekedéssel és kerékpárral lehet majd könnyen megközelíteni, de közforgalmi parkoló is segíti az épület személygépkocsi-forgalmát.

A közel háromezer négyzetméteres, ötszintes épület a fogászati ellátás és gyakorlati képzés teljes spektrumát megjeleníti. A fogorvosképzés gerincét a több mint 60 korszerű fogászati munkaállomás biztosítja, ami egy körpanorámás elrendezésben öleli körbe szintenként a középső közlekedőt és a betegvárót. Az épület legfelső szintjét a hallgatói, kutatói, oktatói és adminisztrációs terek foglalják el, valamint a közösségi életet támogató panorámaterasz.

Dr. Nagy Ákos Károly, a Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója az új központ kapcsán elmondta: „Az eddigi 42 munkaállomáson folyó ellátás az új épületben már 61 korszerű széken valósulhat meg, sőt, a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is biztosítani képes. A beruházásnak köszönhetően a kiemelten gyakorlatorientált fogorvosképzés oktatási környezetének modernizálásával, a hallgatók tanulását támogató infrastrukturális környezet kialakításával jelentős mértékben nő a fogorvostan hallgatók és szakfogorvosok képzésének, valamint utóbbiak élethosszig tartó továbbképzésének a színvonala.”

A projektről bővebb információt a projektek.pte.hu oldalon olvashatnak.

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivPécs/Csortos Szabolcs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!