Pécsett is izgalmas programokkal vár az Agykutatás Hete

2022. március 11.

Több kutatóintézet és egyetem, köztük a PTE összefogásával március 16-20. között idén is megvalósul az Agykutatás Hete rendezvénysorozat, melynek keretében Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismeretterjesztő előadásokon, látványos laborlátogatás, valamint kerekasztal-beszélgetés során mutatják be kutatók és szakértők idegrendszerünk működését, bepillantást engedve az agykutatás különböző aspektusaiba.

A DANA Alapítvány által koordinált Brain Awareness Week (Agykutatás Hete) immáron 27. éve népszerűsíti az agykutatás innovációját és mindennapi kihívásait, egyesít globális kampányában egyetemeket és kutatóintézeteket a világ számos pontjáról.

A több mint 20 éve hazánkban is meghonosodott rendezvény szervezésében olyan kiváló egyetemek és intézetek vesznek részt, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és annak Általános Orvostudományi Kara, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Debreceni Egyetem. A programsorozat fő szervezői és támogatói a nemzetközi DANA Foundation, FENS, a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet. 2020 óta az MITT megbízásából a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (PTE ITD) látja el az országos koordinációt.

A programok során nem csak neurobiológiai megközelítéseket, hanem gyakorlati, a mindennapi élethez köthető, egyéni és társadalmi hatással bíró ismereteket is szerezhetnek a látogatók. Évről évre más és más tematikájú előadások hangzanak el a helyszíneken, ezzel is bemutatva e tudományterület sokszínűségét.

Idén Pécsett a gyakorlati, tapasztalati ismeretszerzés kerül középpontba március 17-e és 20-a között. A fiatal korosztály nem csak az ember, hanem az állatok mozgás- és egyensúlyrendszerének működését is megismerheti a Pécsi Állatkertben az "Állati kalandozás az elménk körül" program során. A gyermekeknek szóló workshopok szünetében fókatréninggel, a program zárásaként pedig oroszlánetetéssel várják a szervezők a lelkes kalandorokat és családjaikat. Az egyetemistákat Zebrahal laborlátogatásra invitálják, mely során futó kutatásokkal is megismerkedhetnek. A Cybercrime: meghackelve online kerekasztal-beszélgetésen a világhálón futó veszélyeket, a social engineering jelenséget és annak neuropszichológiai hátterét járják körül a szakértők. A Művészetek és Irodalom Házában egy igazán nyugtató programmal várnak mindenkit a szervezők: az Engedd el a feszkót! workshop keretében a Semse World appjaival és neurofeedback eszközeivel nyílik lehetőség az otthoni, különféle eszközök által támogatott relaxáció kipróbálására, de terraformálhatunk egy élettelen bolygót, vagy zenét is szerezhetünk.

Az Agykutatás Hete pécsi rendezvényeit az online kerekasztal-beszélgetés kivételével előzetes regisztráció ellenében lehet felkeresni. Az állatkerti programra regisztráló gyermekek és családjaik kedvezményes belépőjegyre jogosultak.

További részletes programleírás, információ és regisztrációs lehetőség a www.agykutatashete.hu weboldalon található.

Facebook-események:

Agykutatás hete: https://www.facebook.com/events/351025286908498/

Engedd el a feszkót: https://www.facebook.com/events/510896400647231

Állati kalandozások az elménk körül: https://www.facebook.com/events/705099143984623/

Fotó:

Pixabay.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!