"Múltból a jövő felé" - centenáriumi tudományos ülés karunkon

2022. április 7.

Centenáriumi tudományos ülés zajlott karunkon április 6-án, melyen a Pozsonyi Egyetemről Pécsre települt, neves professzorok munkásságáról hallhattak előadást az érdeklődők.

„Aki a múltját nem ismeri, az a jövőjét nem érdemli” - fogalmazott megnyitójában dr. Miseta Attila. A Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy a múltunknak fontos tanulságai vannak, amik üzenetértékűek a jövőnkre nézve, ezért is szükséges időről időre megállnunk és értékelnünk elődeink ténykedését. Mint mondta, dr. Entz Béla, dr. Fenyvessy Béla, dr. Heim Pál, dr. Imre József, dr. Mansfeld Géza, dr. Pekár Mihály, dr. Reuter Camillo és dr. Beck Soma szinte a semmiből építették fel az orvoskart. Nemcsak kiváló kutatók, de filantrópok is voltak, példaként állhatnak mindannyiunk előtt.

„A hagyománytisztelet identitásteremtő erővel is rendelkezik” - így kezdte beszédét dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes, az Egyetemi Centenáriumi Bizottság elnöke. Az elődeink előtti főhajtásnak nevezte a különféle megemlékezések és tudományos ülések mellett azt a kötetet is, ami egy sorozat első elemeként, „Híres pécsi professzorok” címmel tavaly jelent meg az orvoskar kiadásában, és dr. Reuter Camillo pszichiáter tevékenységét összegzi.

A tudományos ülésen karunk professzorai negyedórás előadásokban méltatták elődeik munkásságát.

Dr. Entz Béláról, a kórbonctan elkötelezett professzoráról dr. Pajor László professzor beszélt; dr. Fenyvessy Béláról, a közegészségtan professzoráról, az ő szakmai és emberi sokoldalúságáról dr. Kiss István professzor.

A modern szemléletű csecsemő-és gyermekgyógyász, dr. Heim Pál életútját dr. Decsi Tamás professzor vázolta fel.

Az elméleti és gyakorlati szemészeti képzés országos elindítójáról, dr. Imre Józsefről dr. Csutak Adrienne professzor asszony, dr. Mansfeld Gézáról, a nemzetközileg is elismert farmakológusról dr. Barthó Loránd professzor tartott előadást.

Dr. Zelena Dóra professzor asszony prezentációjából kiderült, hogy dr. Pekár Mihály élettan professzor az újkori pécsi egyetem megalapításában is komoly szerepet vállalt.

Dr. Tényi Tamás professzor, dékánhelyettes dr. Reuter Camillo szakmai munkássága mellett bemutatta a „Híres pécsi professzorok” című könyvet is, annak fejezeteit és alkotóit.

Az előadássorozatot dr. Gyulai Rolland professzor zárta, aki a jelentős közéleti tevékenységéről is ismert bőrgyógyász professzorról, dr. Beck Somáról tartott előadást.

Fotó:

Verébi Dávid/ÁOK

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!