A különbözőség különlegessége - Angel Giuffria a pécsi orvoskaron

2022. április 11.

Április 7-én hatodik alkalommal rendezte meg a PTE Általános Orvostudományi Karának Angol-Német Hallgatói Önkormányzata a Motivációs Beszédet, melynek idei előadója Angel Giuffria modell, színésznő, a fogyatékkal élők elhivatott szószólója. A bal alkar nélkül született motivációs szónok előadásából megtudhattuk, milyen volt, mikor néhány hónapos babaként először viselt myoelektronikus művégtagot, miként élte meg a kihívásokat, valamint hogyan kovácsolta azokat előnnyé.

Angel Giuffria mindössze 4 hónapos és 10 napos korában már viselte és irányította első myoelektrikus végtagját (olyan művégtagot, melyet a végtagcsonk izmai segítségével lehet irányítani). Ebben hatalmas szerepe volt édesanyjának, akinek köszönhetően bekerült egy programba, melynek keretében kisgyermekek számára fejlesztettek végtagprotéziseket.

Angel Giuffria élete során számos művégtagot viselt, melyek a technika fejlődésével egyre szofisztikáltabbak lettek. Jelenleg a világ egyik legmodernebb bionikus alkarját viseli, melyet részletesen be is mutatott a Dr. Romhányi György Aula közönségének, melynek soraiból számos izgalmas kérdést is kapott.

Előadása során Angel Giuffria hangsúlyozta, sosem tekintett magára fogyatékkal élőként, mivel egyáltalán nem érezte úgy, hogy születési rendellenessége bármiben is akadályozná. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mostanra több sorozatszerepet is magáénak tudhat (Chicago Med, FBI Most Wanted, Snowpiercer, de feltűnt a Zöld Lámpás című mozifilmben is), szerepelt többek között az Apple és a Google reklámkampányában is, egyúttal világszerte ismert motivációs szónok, akinek fő üzenete, hogy pozitív attitűddel el kell fogadnunk az átlagtól való különbözőséget, hátrány helyett pedig egyediségként, különlegességként éljük meg azt.

A Dr. Romhányi György Aulában tartott előadásról Verébi Dávid készített fotógalériát:

Fotó:

Verébi Dávid/ÁOK

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!