Ingyenes, komplex egészségügyi szűrés a pécsi orvoskar munkatársainak

2022. április 25.

Többlépcsős, ingyenes, komplex egészségügyi szűrési programot indít munkatársai számára a PTE Általános Orvostudományi Kara, melynek célja, hogy a lehető legszélesebb spektrumú, a fizikális mellett a mentális állapotra is kiterjedő szűrések során észleljék az esetleges betegségeket, terápiás szükségleteket. A szűrővizsgálatot követően, kezelési javaslat esetén a szakemberek minimális várakozási idővel a megfelelő klinikai egységhez irányítják a kollégát, és segítenek az időpontfoglalásban is.

A pécsi orvoskar számára kiemelten fontos a kari polgárok közérzetének javítása, a kari közösségek jólléte. Hosszú távú stratégiai tervének, a PotePillarsnek egyik fontos pillére az orvoskar hallgatói, dolgozói, oktatói fizikális és mentális jóllétére fókuszáló, a kar szervezeti immunrendszerének erősítésére törekvő Well-Being koncepció.

Ennek jegyében, a PTE Klinikai Központ közreműködésével született a PTE ÁOK munkatársai számára hosszas előkészítés során kidolgozott átfogó, részletes egészségügyi szűrési program, melyre a május 9-i héttől, önkéntes jelentkezési alapon várják a pécsi orvoskar minden kollégáját. Egy főnek évente egy vizsgálatsorozaton történő részvételre van lehetősége, mellyel kiváltja a munkaalkalmassági vizsgálatot is.

 

  • A vizsgálatok helyszíne: PTE KK Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ épülete (7624 Pécs, Nyár u. 8.)
  • Egy adott vizsgálati napra legkorábban azt 10 nappal megelőzően jelentkezhetünk
  • Bejelentkezés: a Szűrőkoordinációs Iroda munkatársainál (72/507-519, vagy 37519-es mellék)
  • A vizsgálatokra 2022. április 25-től lehet jelentkezni
  •  

Egy vizsgálati napra maximum 12 fő jelentkezhet, a vizsgálatok egymással párhuzamosan, több rendelőben zajlanak majd, hozzávetőlegesen 6 órát vesznek majd igénybe. Fontos: aki tartós betegségben szenved, mindenképp vigye magával a korábbi leleteit.

A vizsgálatokra előre egyeztetett időpontokban, hétköznapokon 12.00-18.00 óra között kerül sor. Kivételt képeznek a laborvizsgálatok, a vérvételt ugyanis éhgyomorra szükséges elvégezni, így azokat, szintén előre egyeztetett időpontban, de más napokon, reggeli időpontokban fogják lebonyolítani. A szűrővizsgálatok eredményei kizárólag az azt kérő kollégának adható ki, munkahelyi vezető nem kaphatja meg azt.

Amennyiben a vizsgálatok során egészségügyi kockázatra, esetleg már kialakult betegségre derül fény, a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ (FMK) segítséget nyújt a betegút-menedzselésben is: segít az időpontfoglalásban, elirányítja a kollégát a megfelelő egészségügyi egységhez, ahol minimális várakozási idővel fogadják. Fontos, hogy mindehhez beutaló szükséges, amit háziorvosunktól kérhetünk, ennek birtokában juthatunk be a további vizsgálatokra, gyógykezelésekre.

 

Az általános belgyógyászati vizsgálattól a nagylaboron át a mentális egészségig

A többlépcsős program megalkotásakor fontos szempont volt, hogy a pécsi orvoskar munkatársai számára a lehető legszélesebb spektrumban biztosítsanak szűrővizsgálatokat. Ennek jegyében állt össze egy szerteágazó vizsgálatsor, lefedve azokat a területeket, melyek fokozott figyelmet igényelnek.

Az általános belgyógyászati, preventív vizsgálat során, miután kitöltöttünk egy általános egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet és megtörtént a részletes kórelőzmény felvétele, megmérik a magasságunkat, testsúlyunkat, megállapítják a BMI-, azaz testtömegindexünket. A vizsgálat része a vérnyomás- és pulzusmérés is, ahogy a nyugalmi EKG-vizsgálat és az oxigénszaturáció-mérés is.

A kiterjesztett laborvizsgálat során néznek egy teljes vér- és vizeletképet, ellenőrzik a vércukor- és vérzsírszintet (koleszterin és triglicerid), a májfunkciót (GOT, GPT, seBi, GGT, ALP), a vesefunkció (karbamid, keratinin), ellenőrzik az ionok szintjét (nátrium, kálium, kalcium, foszfor), néznek vas-szintet, ellenőrzik a CRP-szintet, valamint elvégzik a székletvér-vizsgálatot is. Fontos, hogy ezt a vizsgálati modult éhgyomorra szükséges elvégezni.

A bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat során a bőr elváltozásainak vizsgálata zajlik, különös figyelmet szentelve az anyajegyekre, beleértve daganatok és daganatmegelőző állapotok azonosítását.

A spirometriás vizsgálat során légzésfunkció-mérés történik, melyet a leletek kiértékelése követ, szükség esetén pedig terápiás javaslatot is kapunk. A szemészeti szakorvosi vizsgálat a közel- és távollátásunkat ellenőrzi, kitérve a szín- és térlátásra, illetve szemfenék-vizsgálatra is, hallásunk állapotáról pedig a szűrőaudiometria során bizonyosodik meg a szakorvos.

A neurológiai és szív-érrendszeri betegvizsgálat folyamán az esetleges neurológiai eltérések felderítése mellett megtörténik egy szív- és érrendszeri rizikóprofil felvétele, kardiovaszkuláris kockázatbecslés, az eredmények kiértékelése után pedig szükség esetén intervenciós javaslatokat kapunk.

A fizikai állapotunkat érintő vizsgálatok mellett az orvoskari szűrési program mentális egészségfelmérésre és kockázatértékelésre, burnout-felmérésre is kiterjed. Itt elsőként egy online kérdőívet kell kitöltenünk, és ennek visszajelzése történik meg a személyes szűrőnap alkalmával, ahol, amennyiben szükséges, terápiás javaslatokkal látnak el minket a szakemberek.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!