Követendő példa – a PTE ÁOK új oktatási és kutatási épülete

2022. április 26.

A PTE orvostudományi campusának komplex megújulási folyamatában mérföldkövet jelentett az új elméleti és kutatási tömb 2021-es átadása, mely mintegy 40 százalékkal növelte a kar oktatási területét. Az íves kialakítású, új jövevény a laboroknak és a gyakorlati munkának is otthont ad, benne a legmodernebb egészségügyi műszerekkel és az úgynevezett Core facility elvvel. Az épülettömb generáltervezője a TSPC mérnökiroda volt. Az epiteszforum.hu az építész-tervezővel, Kisgergely Csabával készített interjút az épület speciális tereiről.

Mint mondja, a cél egy korszerű, nemzetközi színvonalú és hallgatóbarát campus megvalósítása volt, amihez már csak a nemzetközi képzések miatt is elengedhetetlenné vált egy új, ultramodern oktatási és kutatási szárny fejlesztése. Az általuk tervezett architektúra több mint 300 fős, illetve annál kisebb kis- és nagyelőadóknak, valamint egészségügyi oktatótermeknek ad otthont, de négy orvosi tanszék központja is, valamint a hozzájuk tartozó kutatólaborok is ide költöztek át.

Az interjúból kiderül az is, hogy a „labor a laboron belül" elv egy közös használatú laborcsoportot takar, ami Magyarországon még újdonságnak számít. Lényege, hogy a magas technológiai felszereltségű közös laborrészek egy térben vannak, amit más-más területek, és más-más kutatócsoportok használhatnak felváltva, közösen

Forrás:

Építészfórum.hu

Fotó:

Verébi Dávid/ÁOK

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!