A napfény áldásos és kártékony hatásai

2022. június 28.

„Arra vagyunk kitalálva, hogy minél többet legyünk a természetben, és annak, hogy a napon vagyunk, rengeteg jótékony hatása van. Élvezzük hát ezeket a jótékony hatásokat, de tegyük mindezt megfelelő körültekintéssel és védjük meg magunkat a káros hatásoktól” – javasolja dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász professzor, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója.

Az egy.hu-nak adott nyilatkozatából kiderül, hogy a napfény javítja a hangulatunkat, jó hatással van a bőrbetegségek egy részére (például a pikkelysömörre), csökkenti a stresszt és segíti a D-vitamin termelődését a szervezetben, ugyanakkor a napozás akár életveszélyes is lehet.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 3 óra között a lehető legkevesebb időt töltsük a napon, vonuljunk az árnyékba, viseljünk fejfedőt. Ha mégis napon vagyunk, feltétlenül használjunk napvédő krémeket, azonban nem mindegy, milyeneket: vannak fizikaiak és kémiaiak is. Előbbiek jellemzően fehér krémek, amelyek apró fényvisszaverő részecskéket tartalmaznak, használatukkal a bőr felszínén egy olyan réteget képezhetünk, amely képes visszaverni az UVA- és az UVB-sugárzást is, így miután bekentük magunkat, azonnal ki lehet menni napra. A kémiai fényvédőket ezzel szemben beissza a bőr, így képes lesz a napenergiát alakítani olyan formán, hogy ne sérüljünk.

A cikkből kiderül az is, kik a világos bőrűek és nekik hogyan kell védekezniük. Szó esik a festékes bőrdaganatról, és arról is, hogyan vehetjük észre, ha az anyajegyünkkel gond van.

Forrás: 

Egy.hu

Fotó:

Pixabay.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!