X. Pécsi Hospice-Palliatív Szimpózium

2022. október 17.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Alapellátási Intézete 10 éve hozta létre a Hospice-Palliatív Tanszéket elsőként az országban. A jubileum alkalmából országos szimpóziumot rendeztek október 14-én, a pécsi Szentágothai Kutatóközpontban.

A tanszék létrejötte az Alapellátási Intézet és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány együttes és összehangolt szakmai, oktató- és kutatómunkájának köszönhető. Az elmúlt évek az oktatási, képzési programok kidolgozásával és megvalósításával, valamint a hazai és a nemzetközi kutatásokban való aktív részvétellel teltek. A betegellátásban elsőként Pécsett épült ki integrált palliatív ellátás, a Pécsi Integrált Palliatív Modell. A jubileumra megjelent a Palliatív ellátás című kötet is, melyben 41 szerző foglalta össze a palliatív medicina korszerű ismereteit.

„Azok az emberek, akik a palliatív és a hospice ellátásban dolgoznak, a mi hétköznapi hőseink” - mondta köszöntőjében dr. Komócsi András professzor, tudományos rektorhelyettes, hangsúlyozva, hogy utódaink elé ilyen példákkal fontos állnunk.

Dr. Reglődi Dóra professzor asszony, az orvoskar tudományos dékánhelyettese méltatta a tanszék és az intézet komoly tudományos eredményeit, amik ma már nem pusztán hazai, de nemzetközi szinten is elismertek.

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke megköszönte azt a 18 éves munkát, amit a betegellátásban a pécsi hospice szakemberek végeznek, kiemelve, hogy a palliatív szakrendelés immár 2012 óta jelen van Pécsett.

Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke - aki okleveles hospice szakápolóként és koordinátorként is dolgozik a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványnál – személyes gondolatokkal emlékezett meg az elmúlt közel húszéves, közös tevékenységükről, hangsúlyozva dr. Csikós Ágnes szerepét, aki méltán képviseli és viszi tovább Polcz Alaine szellemiségét, és aki egy kiváló szakmai teamet hozott létre a palliatív ellátásban Pécsett.

A szakmai előadások sorában dr. Csikós Ágnes, az Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszékének vezetője, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Alapellátási Intézetének igazgatója bemutatta a jubiláló Hospice-Palliatív Tanszéket és a Pécsi Integrált Palliatív Modellt. A palliatív onkoteam működéséről dr. Mangel László professzor, a Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója beszélt, dr. Trompos Katalin és dr. Kusek Katja a palliatív betegek ellátását szemléltette a háziorvosi praxisban. A palliatív ellátás gazdasági megközelítésű elemzését dr. Zemplényi Antal egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Egészségügyi Technológiaértékelési és Farmakoökonómiai Kutatóközpontjának vezetője mutatta be, dr. Frank Ferris, a columbusi Ohio Health-ből a palliatív ellátás fenntarthatóságát taglalta.

A szimpózium második részében a Palliatív ellátás című könyv szerzői tartottak előadást. A kötet idén jelent meg dr. Csikós Ágnes szerkesztésében, a Medicina Könyvkiadó gondozásában, és szeptemberben vezette a kiadó TOP-listáját. Méltatást dr. Dóczi Tamás, az Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára mondott róla, aki hangsúlyozta hiánypótló szerepét, az ellátás bemutatásának komplexitását.

Dr. Lengyel Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa, klinikaigazgató-helyettese ismertette a palliatív ellátás során fellépő bőrtüneteket.

A kommunikációnak különös jelentősége van ebben az ellátásban – erre hívta fel a figyelmet dr. Pozsgai Éva, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Népegészségtani Intézetének és az Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Az onkológiai kezelésekről dr. Ruzsa Ágnes, a Szent Margit Kórház klinikai onkológiai osztályának főorvosa beszélt, a gyermekbetegek palliatív ellátásáról pedig dr. Benyó Gábor főorvos, a Tábitha Gyermekhospice Ház orvosigazgatója.

A fájdalomcsillapítás témaköréről dr. Simkó Csaba, az Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány osztályvezető főorvosa, a neurodegeneratív kórképek palliatív ellátásáról dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára tartott beszámolót.

Szó esett az etikai kérdésekről, amikről dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense beszélt, az ellátás előzetes tervezéséről, amit Busa Csilla, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Alapellátási Intézetének tudományos segédmunkatársa részletezett, valamint a társadalmi szemléletformálásról is dr. Muszbek Katalintól, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatójától.

A szimpóziumot egy kis zenei műsorral is emlékezetesebbé tették.

Fotó:

Verébi Dávid

Galéria:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!