Junior Prima díjban részesült dr. Fliszár-Nyúl Eszter, a Gyógyszerhatástani Tanszék adjunktusa

2022. november 25.

Idén 16. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében a Junior Prima díj „Magyar Tudomány” kategóriájának díjait. A díjazottakat idén is az egyes tudományterületek szaktekintélyei választották ki az MFB felkérésére.

Dr. Fliszár-Nyúl Eszter tudományos kutatásainak fókuszában elsősorban a mikotoxinok (penészgombatoxinok) állnak, mivel hazai és nemzetközi szinten is egyre inkább világossá válik, hogy a mikotoxinok jelentős élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Munkája számos új alapismerettel gazdagította a mikotoxin kutatást. Főbb eredményei rávilágítanak az alternariol-albumin kölcsönhatás toxikokinetikai fontosságára, továbbá vizsgálatai rámutatnak arra, hogy az alternariol általa leírt molekuláris interakciói felhasználhatóak analitikai célú mintadúsításra, érzékenyebb kvantitatív analitikai módszerek kifejlesztésére, a mikotoxin italokból történő extrakciójára, és akár még az alternariol toxicitásának csökkentésére is.

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hívta életre a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriáját. Az elismerést azok a 33 év alatti fiatal tudósok kaphatják, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében Bókay Márton, nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkár és Dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket.

Forrás: 

primaprimissima.hu

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!