Innovatív kutatás a körömelváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggés bizonyítására

2022. december 5.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával most induló kutatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának, a Laboratóriumi Medicina Intézetnek, valamint a magyar tulajdonban lévő Mediner Kft.-nek a munkatársai arra a kérdésre keresik a választ, hogy a kozmetikailag zavaró körömelváltozások, valamint a szervezet ásványi anyag- és vitaminhiánya között közvetlen összefüggés áll-e fenn.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a köröm egészséges formáját és működését jelentősen befolyásolja a szervezet ásványi anyag- és vitaminellátottsága, ezért körömproblémák esetén gyakran javasolják ásványi anyagok és vitaminok szedését. Ezek használata azonban a legtöbb esetben nem épül bizonyítékokra, illetve alkalmazásuk nem biztosít személyre szabott megoldást.

A Pécsi Tudományegyetemen megvalósuló kutatás vezetői szerint feltételezhető, hogy a köröm alaki eltérései alapján következtetni lehet a háttérben álló ásványi anyag- és/vagy vitaminhiányra, ezért ezer olyan önkéntes vizsgálatát tervezik, akik körmükön esztétikailag zavaró elváltozást észlelnek.

A kutatásba 18 és 60 év közötti önkéntesek jelentkezhetnek, akiknek legalább egy kézkörmükön kozmetikailag zavaró körömelváltozás (pl. felrostozódás, hullámosság, fehér vagy más színű elszíneződés) látható. A vizsgálatra jelentkezés első lépése a www.visionail.hu weboldalon történő regisztráció, egy rövid kérdőív kitöltése, illetve a körömelváltozásokról fényképek feltöltése. A megadott információk és a képek alapján bőrgyógyász dönti el, hogy a jelentkező bevonható-e a vizsgálatba. A döntésről a jelentkezők visszaigazoló e-mailt kapnak. Pozitív válasz esetén a jelentkezők egy általuk választott időpontban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján lehetőséget kapnak a személyes vizsgálatra. A személyes megjelenés során a kézkörmök részletes vizsgálatára és fényképes dokumentálására kerül sor, valamint a szervezet vitamin- és ásványi anyag-szintjének meghatározása céljából vérvétel is történik. A speciális laboratóriumi vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Laboratóriumi Medicina Intézetében végzik. A kutatás keretében végzett valamennyi vizsgálat ingyenes, a részt vevő önkéntesekkel közlik az eredményeket.

Az összegyűjtött adatokból a kutatók összefüggést keresnek a körömelváltozások jellege és a szervezet ásványi anyag- és/vagy vitaminállapota között. Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján valóban igazolható lesz, hogy a körmök alaki sajátosságai alapján a szervezet belső tulajdonságaira tudunk következtetni, az nagymértékben megkönnyítheti a jövőben a vitamin és ásványi anyag-zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerését, diagnosztizálását.

„A távolabbi célok között szerepel egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése is, melynek segítségével egyszerű, nem invazív módszerrel, a körömelváltozás vizsgálata alapján a szervezet ásványi anyag- és vitaminhiányára lehet következtetni”

– mondta a kutatás vezetője, dr. Gyulai Rolland professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatója. A hiányállapotok pontos ismerete a jövőben megteremtheti a személyre szóló vitaminkészítmények alkalmazásának lehetőségét, azaz azt, hogy bizonyos vitaminokból csak annyit kelljen szednünk, amennyire valóban szükségünk van.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája a dél-dunántúli régió legnagyobb bőrgyógyászati fekvő- és járóbeteg-ellátó intézménye, mely nemcsak a bőrgyógyászati betegek ellátásában, hanem a bőrbetegségek oktatásában és kutatásában is kiemelkedő szerepet játszik.

A Mediner Kft. azzal a céllal alakult 2000-ben, hogy kiváló minőségű és biztonságos gyógyszereket forgalmazzon, melyek hatékonyan segítenek a betegek gyógyulásában, a lehető legmagasabb életminőség elérésében. Céljuk, hogy meghatározó piaci szerepet töltsenek be speciális terápiás területeken, köztük a bőrgyógyászatban. A cég dinamikus fejlődése lehetővé teszi, hogy előremutató kutatási projektekben vegyenek részt ezen a szakterületen.

A vizsgálattal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.visionail.hu honlapon.

Forrás:

PTE

Fotó:

Pixabay.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!