Tavaly ősztől működik a PTE-n az Obezitológiai Tanszék

2023. január 20.

A testsúlycsökkentő és alakformáló programok reneszánsza ellenére az elhízás mint népbetegség egyre sürgetőbb megoldásokért kiált Magyarországon. A probléma súlyosságáról és a tavaly ősszel létrejött Obezitológiai Tanszék jelentőségéről is beszélt az egy.hu-nak dr. Bedros Jonatán Róbert címzetes egyetemi tanár, a Szent Imre Kórház főigazgatója, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke.

Az interjúból kiderül, hogy világviszonylatban a negyedikek, Európában az elsők vagyunk az elhízás tekintetében, hazánkban a normál súllyal rendelkezők vannak kisebbségben. A gyermekkori elhízás megelőzését már a terhesség előtt meg kell kezdeni. Fontos, hogy az anya ne legyen túlsúlyos vagy elhízott. A statisztikák szerint sajnos a gyerekek és a serdülők esetében is nő az elhízottak aránya. Jelentős különbségek mutatkoznak az adatokban az egyes régiókat tekintve: csaknem kétszer annyi elhízott kisiskolás található a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, mint Közép-Magyarországon. Az iskolázottság is fontos marker az elhízási statisztikákban, szignifikánsan nagyobb az elhízás aránya az iskolázatlan rétegek körében.

A szakember hangsúlyozza, hogy a túlsúly nem pusztán kozmetikai probléma. Nem véletlen, hogy a betegségek nemzetközi osztályozásában (BNO) több kóddal is rendelkezik. Talán nincs is a szervezetnek olyan porcikája, amelyet valamilyen szinten ne érintene, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi és pszichés problémákig. Ennek ellenére a túlsúlyos és az elhízott emberek többsége nem fordul orvoshoz, hanem csodaszerektől és laikus módszerektől vár segítséget.

Dr. Bedros Jonatán Róbert a munkatársaival együtt dolgozta ki azt a képzést, amit már sok éve van lehetőségük elvégezni a téma iránt érdeklő szakorvosoknak. Tavaly ősszel a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház együttműködésében elindult az Obezitológiai Tanszék is, ami a képzést lényegesen magasabb szintre emeli, mivel mind a graduális, mind a posztgraduális, mind pedig a doktori képzés meghatározó eleme lesz. A lakosság egészségének megőrzése érdekében ez nagy lépést jelent, hiszen megfelelő súlyt ad a témának mind az egyetemi képzésben, mind a posztgraduális oktatásban. A tanszéken a hallgatók megismerkedhetnek az elhízást kiváltó tényezőkkel, a kísérőbetegségekkel, az orvosilag megalapozott kezelési lehetőségekkel és a hosszú távú gondozás szerepével.

A szakember szerint Európában egyedülálló a Pécsi Tudományegyetemmel az együttműködésük, mivel nemzetközi szinten az obezitológia a legtöbb esetben nem jelenik meg önálló tudományként, hanem más szakmák keretein belül bújik meg, mint a belgyógyászat, az endokrinológia, a diabetológia, ezért kisebb hangsúlyt is kap.

Forrás:

egy.hu

Fotó:

pexels.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!