Megkezdődött a Tudományos és Innovációs Park kialakítása a PTE-n

2023. január 30.

A „Tudományos és Innovációs Park kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen – I. ütem” elnevezésű projekt közel 4,5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg, és a Nyár utca 8-as szám alatti egykori gyermekkórháznak, illetve a pulmonológia épületeinek a felújítását foglalja magában, összesen 2600 m² alapterületen. A két épületbe a tervek szerint 7 kutatócsoport fog beköltözni.

A Pécsi Tudományegyetem fejlődésében követi a nemzetközi és hazai képzési, kutatási és gazdasági változásokat. Fő stratégiai célja, hogy innovatív egyetemmé váljon, azaz a rendelkezésére álló tárgyi és szellemi erőforrások mozgósításával az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és társadalmi felelősségvállalás terén is kreatív, élen járó, a társadalmi-gazdasági kihívásokra válaszolni képes intézményként működjön. Ennek a fejlesztési iránynak komoly mérföldköve a Tudományos és Innovációs Park hálózatához történő csatlakozás.

A január 26-ai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a már meglévő infrastruktúrához illesztve olyan tudományos és innovációs gyújtópontok kialakítását tűzték ki célul, amelyek alkalmassá teszik a PTE-t vállalati fejlesztési igények befogadására, gazdaságélénkítési szerepkörének ellátására, és az egyetemen létrejött tudás piaci alapokon történő üzleti hasznosítására.

A PTE Nyár utcai telephelye elhelyezkedéséből fakadóan összeköti az egyes tudományterületeket, így a helyszín kiváló bázisként szolgál a már elindult, és a későbbi fejlesztések összefogására. A Digitális Adatelemző és Labor Központ költözik a jövőben több kutatócsoporttal a főépületbe. Egészségügyi és gazdasági adatok elemzésével, másodlagos nyersanyag- és hidrogéntechnológia hasznosítással, valamint intelligens egészségügyi alkalmazásokkal és eljárásokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kutatócsoportok együttesen kapnak helyet ebben az épületben.

Építészeti koncepciója maximálisan tiszteletben tartja az épület karakterét, homlokzatait, építészeti megjelenését és alaprajzi rendszerét, belsőépítészeti koncepcióját azonban a központ funkcionalitásának rendeli alá. Az alagsor északi irányban történő megnyitásával biztosítják az itt található közösségi terek természetes környezeti kapcsolatát.

Az egykori pulmonológia épületébe a későbbiekben a Tudásmenedzsment Center költözik, általa egyrészt az egyetemi tudás áramlik az ipar felé, másrészt a gazdasági szféra igényeit is közvetíti a kutatók, oktatók, hallgatók irányába. A korábbi bejárat és lépcsőház-toldalék megszüntetésével új bejárati bővítményt kap az épület keleti irányból. Belsőépítészeti terei új munkakultúra kialakítására adnak lehetőséget, egymástól függetlenül dolgozó személyek közösségi irodája jöhet létre.

A kivitelezés 2022 novemberében kezdődött, és várhatóan 2023 őszén fejeződik be. Az építési munkákkal párhuzamosan zajlik az épületek funkcionalitásához szükséges bútorok, számítástechnikai eszközök és kutatási eszközök beszerzése. A 7 kutatócsoport a tervek szerint 2024-ben veheti birtokba az elkészült Tudományos és Innovációs Parkot.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az UnivTV témában készített kisfilmje itt érhető el:

Forrás:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!