Allergia ellen fejleszt speciális függönyöket és ágyneműket a PTE és a Rovitex

2023. február 28.

Megköti a levegőben található szennyező anyagokat, allergéneket az a speciális textil termékcsalád, amit a Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői fejlesztenek – írja a pecsistop.hu.

Minden harmadik magyarnak okoznak valamilyen egészségügyi problémát vagy allergiát az otthonukban, a munkahelyükön, illetve az iskolákban előforduló káros anyagok. A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthetnek a különleges anyagból készülő függönyök, ágyneműk, terítők, amelyekre már most jelentős az érdeklődés Magyarországról és külföldről is. A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői jelenleg olyan speciális textilipari technológia és textil termékcsalád fejlesztésén dolgoznak, amely alkalmas a légkörben található szennyező anyagok - toxinok, pollenek, allergének - megkötésére.

"A betegségek elleni küzdelemben nagy segítséget jelenthet a megfelelő textilipari termékek használata, hiszen a függönyök, ágyneműk, terítők nem csupán esztétikai célokat szolgálnak. A textilszálak óriási fajlagos felületük miatt meghatározó szerepet kaphatnak a helyiségek levegőjének javításában is. Erre világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik" - nyilatkozta Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője.

"A speciális textilek jelentősen hozzájárulnak a zárt légterű helyiségek és otthonaink levegőminőségének a javításához, a népbetegségnek számító allergia rizikójának csökkentéséhez. A fényáteresztő függönyből, fényzáró függönyből és ágyneműből álló termékcsaládot olyan különleges, strukturált felülettel rendelkező textilszálakból hozzuk létre, amelyek megkötik a káros anyagokat, emellett pedig alkalmasak különféle hasznos vegyületek, akár illóolajok, szúnyog- és rovarriasztó szerek kibocsátására is" - mondta dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

Az írásból kiderül, hogy a nemzetközi piacon jelenleg nincs forgalomban hasonló textilipari termék, így a fejlesztők jelentős érdeklődésre számítanak a magánszemélyek mellett közintézmények, egészségügyi intézmények, magánkórházak, vállalatok és üzemek részéről is. Az első termékek 2025-ben kerülhetnek piacra.

Forrás:

pecsistop.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!