Megtartotta MTA székfoglaló előadását dr. Reglődi Dóra

2023. március 29.

Március 22-én megtartotta székfoglaló előadását dr. Reglődi Dóra professzor, a PTE Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese, az Anatómiai Intézet igazgatója Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, dr. Reglődi Dórát 2022. május 3-án választtotta az Akadémikusok Gyűlése az MTA levelező tagjának. Tudományterülete az elméleti orvostudomány és az idegtudomány.

Kutatási területe a neuroendokrinológia, a hipofízis adenilát-cikláz-aktiváló polipeptidje (PACAP) hatásait vizsgálja élettani és kóros körülmények között. Elsőként írták le védő szerepét több szövetben és szervben. Számos idegrendszeri betegség (sztrók, traumás agysérülés, neurodegeneráció, iszkémiás károsodás, retinakárosodás) és perifériás szervkárosodás (vese, placenta, pigmenthámsejtek, porc, csont, bél, erek) állatmodelljében bizonyították a PACAP protektív hatását.

Dr. Reglődi Dóra az akadémia honlapja szerint "Egy neuropeptid védő hatásainak vizsgálata: gerinctelenektől az emberig" címmel tartotta meg székfoglalóját az MTA Székházának Nagytermében. 

Fotó:

Kalmár Lajos

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!