„Surgery 101” - angol nyelvű sebészeti workshop

2023. április 14.

"Surgery 101" címmel április 1-jén rendezte meg első angol nyelvű sebészeti workshopját a PTE Sebészeti Társaság (Surgical Society) a Demonstrátori Diákkörrel együttműködve a MediSkills laborban, Furkan Yaslioglu, 5. évfolyamos orvostanhallgató kezdeményezésére.

A workshop elsődleges célja az volt, hogy a hallgatókkal megismertessék a műtétekhez szükséges előkészületeket, gyakorlati tapasztalatokat adjanak át számukra, új sebészeti technikákat oktassanak, továbbá növeljék önbizalmukat a műtőben.

A programra - a rövid jelentkezési határidő ellenére - a vártnál jóval több hallgató jelentkezett. Mivel ez egy kísérleti projekt, ezért a szervezőknek - a termek méretét és a gyakorlat minőségét szem előtt tartva - korlátozni kellett a résztvevők számát. Sajnálattal kérnek elnézést mindazoktól, akiknek ezúttal nem sikerült az eseményen részt venniük.

A rendezvényt Furkan Yaslioglu nyitotta meg, majd dr. Szántó Zalán tartott előadást a műtét előtti tervezés fontosságáról, az óvintézkedésekről, valamint az alapvető műtéti etikettről. A workshopon 28 hallgató, 10 demonstrátor, 1 főnővér és 3 orvos dolgozott együtt. A 4 állomás a preoperatív előkészületekből, a sebészi varrásból, a sebészi eszközök bemutatásából és a műtéti előkészületekből állt.

A résztvevőket 4 csoportra osztották, akik egyidejűleg egy-egy állomás munkájában vettek részt. Minden állomáson körülbelül 30 percet töltöttek a hallgatók.

A preoperatív előkészületek állomást dr. Szántó Zalán vezette, ahol szó esett a műtéti beavatkozással kapcsolatos fontos ismeretekről, a helyes viselkedésről, az eljárási rendről és a betegválasztásról.

A sebészi varrást bemutató állomást dr. Ibitamuno Caleb és a Sebészeti Társaság tagjai (Brunauer Alexandra, Alvilde Hellebo és Cettina Politano) irányították. Itt a leggyakoribb sebzárási technikákat gyakorolták, és megismerkedtek a sebészeti varróanyagokkal.

A sebészi eszközök állomáson dr. Sándor Zoltán volt jelen, Joris de Smet (The Surgical Society) segítségével, ezen az összes műtét során általánosan használt eszközt megismerhették és gyakorolhattak velük.

A műtéti előkészítő állomást Furkan Yaslioglu vezette Jakabovics Adrienn (MediSkillsLab) és Maximillian Werkl (The Surgical Society) mellett, továbbá a demonstrátor hallgatók, Sepehr Hatami és Jumana Ibraheim is segítették a munkát. A résztvevők megtanulhatták a kézmosás és fertőtlenítés helyes eljárását, valamint arról kaptak tájékoztatást, hogyan kell a műtőben a köpenyt és a kesztyűt megfelelően viselni, hogyan kell viselkedniük, és mire számíthatnak egy műtét során.

A Demonstrátori Diákkör további tagjai (Patrick Monteiro, Reyhane Dehdari, Tanusha Baijnath) ugyancsak segítették a munkát. Jelen voltak a regisztráció és a csoportbontás során, a csoportokat a kijelölt állomásokra vezették, és felajánlották a segítségüket, ahol szükség volt rájuk.

Az ismeretekben és élményekben gazdag két és fél óra után lehetőség volt beszélgetésre, és a tanultak megvitatására is.

A szervezők köszönetet mondanak a MediSkillsLab dolgozóinak, Rapcsák Nórának és Csont Mihálynak, valamint a Sebészeti Társaság és a Demonstrátori Diákkör tagjainak is a segítségükért és a türelmükért. Külön köszönetüket fejezik ki dr. Rendeki Szilárdnak, az egész projekt során nyújtott támogatásáért. Hálásak dr. Tamás Andreának, dr. Szántó Zalánnak, dr. Sándor Zoltánnak és dr. Ibitamuno Calebnek a rendezvény szervezése és lebonyolítása során nyújtott segítségükért. Köszönet illeti a diákokat is, akik érdeklődtek és részt vettek a workshopon. Remélik, hogy a közeljövőben ismét szervezhetnek hasonló programot.

Kapcsolódó galéria:

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!