Sokan kipróbálták a DaVinci Xi sebészeti robotot az orvoskar aulájában

2023. május 10.

A pécsi orvoskar aulájában ismerkedhettek a PTE munkatársai és hallgatói a tavaly ősszel beszerzett, és azóta műtétek sorát elvégző DaVinci Xi sebészeti robottal május 4-6. között. A berendezést mindhárom nap sok fiatal állta körül, akik ki is próbálhatták a működését.

Mint dr. Szántó Zalán egyetemi docens, a Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának osztályvezetője, a pécsi Robotsebészeti Munkacsoport tagja, az esemény szervezője elmondta, a három nap alatt legalább 250-en próbálták ki a robotot, köztük több egyetemi vezető, szakorvos és egyetemi kutató is.

Május 4-én a Pécsi Rotary Club tagjainak tartottak szakmai bemutatót a Robotsebészeti Munkacsoport orvosai, május 5-én a sebészeti jellegű szakmák szakorvosképzésében a szakorvosjelöltek ismerkedhettek vele, május 6-án pedig a PTE Surgical Society részvételével rendeztek angol nyelvű bemutatót. A programra a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumából is érkeztek biológia-fizika fakultációs diákok.

„Sokan jelezték, hogy fantasztikus élmény volt ezt az új technikát megtapasztalni, és kis gyakorlással impressziót kapni a működéséről. A diákok szerint megerősítette őket abban, hogy az orvosi pályát válasszák, a gimnázium után az orvoskaron tanuljanak tovább. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy milyen betegeket lehet robottal operálni, milyen hosszú egy-egy ilyen műtét, mennyit kell ehhez tanulni, milyen gyorsan gyógyulnak a betegek, lehet-e az ilyen jellegű beavatkozásokat követni a műtőben, illetve lesz-e a robotnak szerepe a képzésben”

- nyilatkozta dr. Szántó Zalán.

A háromnapos szakmai bemutató a PTE Robotsebészeti Munkacsoportjának és az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központnak a szervezésében valósult meg, a SofMedica céggel együttműködésben. A program szervezői gondolkodnak a folytatáson, terveik szerint évi három-négy alkalommal felbukkan majd a robot az aulában.

A bemutatóról készült fotógaléria ide kattintva nyílik:

Fotók: 

Verébi Dávid (PTE ÁOK)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!