Okostechnológiák a hatékonyabb gyógyításért

2023. június 1.

Mintegy 2 és fél évig tartott az „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” elnevezésű projekt, ami közel 2 milliárd forintnyi európai uniós támogatásból valósult meg. A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. többek között egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, valamint roboteszközökkel támogatott ápolási lehetőségeken dolgozott.

Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása.

„Egy olyan Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Kompetencia Központot kívántunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztésére felhasználni”

– nyilatkozta dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A fejlesztések 4 szakmai alprojekt keretében valósultak meg.

Egyik az adatvagyon hasznosítás: az onkológiai betegellátás 5 fókuszterületére koncentrálva olyan űrlapokat fejlesztettek, amelyek a betegellátás folyamatába integrálható és strukturált adatgyűjtést tesznek lehetővé. Mindezt integrálták a kórházi informatikai rendszerbe, hatékonyan támogatva a klinikai vizsgálatok megvalósítását, a rák gyógyításának és kutatásának fejlődését.

A másik alprojekt eredményeként kifejlesztett Laboratóriumi Információs Menedzsment Rendszer könnyebbé teszi a molekuláris adatok feldolgozását, elemzését és felhasználását diagnosztikai és terápiás szempontból is, komoly előrelépést jelent a személyre szabott és célzott kezelésekhez.

Az okos és robotizált eszközökkel támogatott ápolás a harmadik alprojekt. A robotizált ápolás keretében olyan robotokat azonosítottak, amelyek érintésmentes módon kivitelezhető ápolási feladatok ellátására hasznosíthatóak, ilyen például a táplálék eljuttatása a betegekhez, fogyasztásmérő funkcióval kiegészülve. Létrejött egy ápolási Kórházi Információs Rendszer (HIS) is, ami lehetővé teszi a robotok illesztését a kórházi alrendszerekhez. A krónikus sebek teljes körű digitális modelljének létrehozása és mesterséges intelligencia alapú értékelése keretében kifejlesztettek egy 3D sebszkennert is, prototípusának tesztelése már zajlik a betegellátás területén.

A negyedik alprojekt a kettes típusú diabétesszel kapcsolatos, aminek járványszerű növekedése globális egészségügyi problémát jelent. A fő célkitűzés egy olyan személyre szabott szolgáltatáscsomag módszertanának a kialakítása, amely kúraszerű alkalmazásával képes az oxidatív stressz csökkentésére.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/Univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!