Ünnepélyesen felavatták a magyar és az angol-német program végzős orvostanhallgatóit

2023. július 3.

Július elsején tartották a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán az orvosavatásokat a dr. Romhányi György aulában. A magyar programban 144-en végeztek, őket délelőtt, az angol és a német programban végzett 166 fiatalt pedig kora délután ünnepelték.

„Az egyetem nem arról szól, hogy a szakma csínját-bínját elsajátítsák, hanem sokkal inkább arról, hogy megtanuljanak tanulni. A gyakorlati tudást majd az élet hozza meg, és ebben segítenek a tapasztalt kollégák. Ha megfelelő nyitottsággal, tisztelettel közelítenek idősebb munkatársaikhoz, ha megfelelő emberi kapcsolatokat építenek ki, akkor olyan helyzeti előnyhöz jutnak, ami semmi mással nem pótolható” - mondta ünnepi beszédében dr. Miseta Attila, a PTE rektora, aki útmutatókkal, tanácsokkal is ellátta a jövő orvosait.

A dékáni vezetés döntése alapján a tavalyi évtől - új hagyományként - az avatási ünnepségen motivációs beszédre kérnek fel a karon, illetve az egykori Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett hallgatókat. Idén dr. Tabár László professzor mondta el gondolatait, aki a svédországi Falun Central Hospital mammográfiás osztályának orvosigazgatója és az Uppsalai Egyetem Radiológiai Klinikájának nyugdíjas professzora. Orvosi tanulmányait 1961 és 1967 között végezte a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1971-ben radiológiából szakvizsgázott, majd 1978-ban az orvostudományok kandidátusa lett. 1967-1977 között a Pécsi Orvostudományi Egyetemen dolgozott. 1977-ben a svédországi Kopparberg Megyei Tanács kérte fel, hogy vezesse a Kopparberg ágát a Kopparberg-Ostergotlandban indult prospektív, randomizált tudományos vizsgálatnak. Tabár professzor tagja a Svéd Orvosi Társaságnak, a Svéd Radiológus Társaságnak, tiszteletbeli tagja a finn, a magyar és az amerikai Radiológus Társaságoknak. 2015 óta a PTE díszdoktora.

Dr. Tabár László megtiszteltetésnek érezte, hogy az ünnepélyes orvosavatáson elmondhatja gondolatait. Mindenekelőtt gratulált a fiataloknak, majd hangsúlyozta: orvosnak lenni nemcsak kiváltság, hanem óriási felelősség is.

„Bár hat év az orvosegyetemen hosszú és olykor nehéz időszaka az életnek, felhívom a figyelmeteket, hogy ez csak a kezdete a szakmai képzés iránti elkötelezettségeteknek. Ez a szakma ugyanis megkívánja, hogy folyamatosan fejlesszétek tudásotokat és készségeiteket. A kérdés az: honnan tudtok motivációt és energiát találni a következő évtizedekhez. Szakmai pályafutásom alapján mindenekelőtt a betegközpontú hozzáállást javaslom” - összegezte a professzor, aki rámutatott arra is: a tudományos eredményekkel lépést kell tartani, de fontos meg is vitatni ezeket, és helyenként kritikával élni velük kapcsolatosan.

Dr. Tabár László beszéde után következett az orvosi eskü, majd az avatandók dr. Nyitrai Miklós dékán elé járultak, hogy az Általános Orvostudományi Kar doktorai nevében kézadással is doktorrá fogadja őket. A summa cum laude minősítéssel végzők Erzsébet gyűrűt is kaptak.

Az ünnepélyes avatási ceremónia után átadták azt a díjat, amit a kar dr. Mestyán Gyula gyermekgyógyász professzor emlékére alapított, és amire a kiemelkedő TDK-munkát felmutató, végzős hallgatók pályázhattak. A Tudományos Diákköri Tanács döntése alapján idén Márton Zsombor Sándor nyerte el az elismerést, aki több éves kimagasló demonstrátori tevékenységéért is oklevélben részesült. Az ő köszönő beszédével ért véget az ünnepség.

Az angol és a német programban végzett hallgatók ünnepélyes avatója a magyarhoz hasonló forgatókönyv mentén zajlott 14 órától. Őket dr. Gallyas Ferenc professzor, az Angol Program Bizottság vezetője köszöntötte angolul, dr. Than Péter professzor, a Német Program Bizottság elnöke pedig németül, majd dr. Tabár László mondta el motivációs beszédét. Köszönő beszédet dr. Alkhouri (Nick) Omar Issa George mondott angolul, és dr. Moritz Küpper németül.

Kapcsolódó galériák:

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!