A TBC-ről nyílt tárlat az orvoskar új aulájában

2023. szeptember 15.

„Lélegzet metsző tűzben – a TBC gyógyítása Magyarországon” címmel a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma - együttműködésben az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel - időszaki kiállítást szervezett 2022-ben. A tárlat tematikusan mutatja be a tuberkulózis történetét, elterjedését a világon és hazánkban, a korabeli vizsgálómódszereket, Robert Koch korszakos felfedezését, a mikobaktériumok identifikálását, valamint a megelőzés és a terápia egyre fejlettebb módszereit. A nagy érdeklődést tapasztalva a múzeum és az országos intézet vezetése úgy döntött, hogy a kiállítás poszterekre szerkesztett anyagát vándortárlat formájában az ország többi egészségügyi intézményében is bemutatja, így került a pécsi orvoskarra is. Az új aulában három héten át látható a kiállítás.

A szeptember 14-én tartott megnyitón jelen volt dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója is, aki elmondta, hogy a tüdőgyógyászat sikertörténete a tuberkulózis megfékezése, ami a tüdőgondozói hálózat hatalmas összefogásán alapult. A betegség nem tűnt el, de ma már a ritka betegségek egyikeként tekintenek rá, holott korábban népbetegségnek számított.

Dr. Tóth Kálmán professzor, a PTE Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikájának igazgatója ismertette a belgyógyászati klinika és a pulmonológia történetét az elmúlt száz évben, kiemelve dr. Ángyán János professzornak, a belklinika korábbi vezetőjének a tevékenységét. Ő már az 1920-as évek végén felismerte, hogy szükség van tüdőszanatóriumra Pécsett, ahol később aztán sok TBC-s beteget is gyógyítottak.

Fotó:

Verébi Dávid

Kapcsolódó galéria:

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!