„Yes, and...” - improvizációs workshop a Szimulációs Betegprogram keretében

2023. november 5.

A pécsi orvoskar Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézetének a keretében működő Szimulációs Betegprogram (SPP) immár négy éve foglalkoztat szimulációs betegeket a graduális oktatásban, akik félévente rendszeres továbbképzéseken vesznek részt. Az angol nyelvű szimulációs betegek fejlesztését idén improvizációs elemekkel is kiegészítették azzal a céllal, hogy olyan képességekkel gazdagodjanak, amelyek segíthetik őket a munkájuk során felmerülő nehéz és váratlan helyzetek kezelésében. A képzés az orvoskar új elméleti tömbjében, október 2-án zajlott.

Dr. Fekete Judit, dr. Eklics Katalin és dr. Csongor Alexandra három éve oktatják az orvostanhallgatókat az alkalmazott improvizáció (#MedImprov) területén. Mostani újításuk dr. Hambuch Anikónak, az SP Program vezetőjének a támogatásával valósulhatott meg.

Az alkalmazott improvizáció az improvizációs színház alapelveiből táplálkozik, és ezeket a színpadon kívüli helyzetekre alkalmazza. Hogy miért lehet ez hasznos a szimulációs betegek számára, és milyen szerepet játszik a spontaneitás és a humor a munkájukban? A válasz a "soft skillekben” rejlik, azaz az interperszonális képességekben és készségekben. Az improvizáció ezek fejlesztésére összpontosít, hangsúlyozza a fókusz fenntartásának, a valódi jelenlétnek és az aktív figyelemnek a fontosságát, amelyek elengedhetetlenek mind a mindennapi életben, mind pedig az orvos-beteg kommunikációban. Ezek a kulcsfontosságú készségek állnak a #MedImprov - alkalmazott improvizáció az orvosképzésben - középpontjában, ezekre fókuszáltak legutóbbi workshopjuk során.

A képzés rendkívül sikeres volt, az oktatók sok pozitív visszajelzést kaptak. Lelkesen várják, hogy a következő félévben ismét megrendezhessék a workshopot az angol és a magyar szimulációs betegek számára is, tovább gazdagítva oktatási támogatásukat, egyben lehetőséget teremtve a pécsi orvoskar hallgatói számára, hogy magas színvonalú, sokoldalúbb képzésben részesüljenek.

Fotók:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!