Újabb sikeres együttműködés a pécsi és az eszéki orvoskar között

2023. november 16.

2021-ben kezdődött az együttműködés a pécsi orvoskar és az eszéki Josip Juraj Strossmayer University Orvostudományi Kara között egy amerikai vendégoktató, Andrew Lee segítségével, aki Pécs után Eszéken volt ösztöndíjas oktató. A közös munkát Erasmus+ oktatói ösztöndíjak, számos tanácskozás és kutatási projekt fémjelzi, idén, október 23-án pedig egy neveléstudományi konferencia zajlott a két kar együttműködésében, a horvát partner SenzOs munkacsoportjának a kezdeményezésére, dr. Marija Heffer neurobiológus professzor vezetésével. Ebbe nemcsak egyetemi oktatókat, hanem óvónőket, általános iskolai tanítókat és gyerekeket is bevontak. A program a „Kad narastem velik, jak”, vagyis „Ha nagy leszek, erős leszek” címet kapta.

Karunkat a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének oktatója, dr. Szentpéteri L. József (Joe Petersburger) és az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas szakdolgozója, Szabó Péter képviselte, mentorált kisiskolásaikkal együtt: Szentpéteri Boglárkával, Szentpéteri Emesével és Szentpéteri Flórával a pécsi Koch Valéria Intézményközpontból, valamint Klem Zsófiával és Zékány Lászlóval a szigetvári Istvánffy Miklós Általános Iskolából.

A konferencián nemcsak szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők, hanem készségfejlesztő workshopokon is részt vehettek a szakdolgozók és a gyerekek. Szabó Péter kisebb csoportokban közel száz gyermeknek tartott játékos testnevelés órát, melynek során a judo alapjaiba is betekintést nyerhettek és biztonságos esési technikákat is gyakorolhattak, az öt magyar gyermek segítségével. A workshopok végén bemutatót is tartott Flóra és Emese, akik a PVSK Judo Szakosztályának igazolt versenyzői.

A terápiás kutyával tartott workshopon Boglárka segédkezett. A résztvevők megismerhették az állatok intelligenciáját, megtudhatták, miért olyan okosak, aranyosak a kutyák, és azt is, hogyan kell róluk megfelelően gondoskodni.

A plenáris előadásokon Szabó Péter „Dance of Discovery” címmel a kisgyerekeknél tapasztalható primitív reflexek felismerésére, illetve problémák esetén a szakmai teendők megvitatására hívta fel a figyelmet, dr. Szentpéteri L. József pedig „Where is the Baby? Here is the Baby! – the role of mirror neurons in infant rearing” címmel a tükörneuronok működését és szerepét tárgyalta a gyermeknevelésben. A játékos feladatok elvégzésében ismét szerephez jutottak a magyar gyerekek.

Az együttműködés ismét nagy sikerrel zárult, a programról a gyerekek is elismerő oklevéllel távozhattak.

Fotók:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!