Újévi koccintás 2024

2024. január 9.

Január 8-án újévi koccintásra gyűltek össze az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem, az Általános Orvostudományi Kar, a Klinikai Központ, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar vezetői, akik együtt ünnepeltek az orvoskar egyetemi tanáraival és docenseivel.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora újévi köszöntőjében kiemelte, hogy idén is számos kihívás vár az orvoskarra, ezért elkényelmesedni továbbra sem lehet. Rámutatott - és számos példával igazolta is -, hogy extenzív fejlődésnek lehettünk a tanúi az elmúlt években, ami több területen is megmutatkozott, és ez biztató a jövőre nézve.

„Paradigmaváltás szükséges a betegellátásban, a cél az, hogy a páciensek elégedetten távozzanak”-  hangsúlyozta dr. Sebestyén Andor. A Klinikai Központ elnöke beszélt többek között a háziorvosi alapellátás újraszervezéséről, a járóbeteg-irányítási rendszer kialakításának  kihívásairól, a mesterséges intelligencia iránti elkötelezettségről, továbbá arról is, hogy a telephely-koncentráció folyamata idén is folytatódni fog.

Dr. Nyitrai Miklós, az orvoskar dékánja elmondta, hogy a kar folytatja a POTEPillars stratégiában megfogalmazott céljainak megvalósítását. Tájékoztatójában szót ejtett az oktatásfejlesztés szükségességéről, a citációk számának növelése érdekében egy citációs paraméter bevezetéséről, a bérek további rendezéséről, az innovációs, piacgazdasági terület megerősítéséről, valamint a további fejlesztésekről is. Utóbbiak kapcsán aláhúzta, hogy az idei nagy projekt a déli park korszerűsítése lesz. Legfőbb célként mindemellett azt jelölte meg, hogy legyen öröm és büszkeség a pécsi orvoskaron tanulni és dolgozni.

Az ünnepi találkozón kitüntetéseket is átadtak, idén is három elméleti intézetet és három klinikát részesítve „Az év kiválóan teljesítő intézete/klinikája” címben: a Transzlációs Medicina Intézetet, a Bioanalitikai Intézetet, az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézetet, a Sürgősségi Orvostani Tanszéket, a Laboratóriumi Medicina Intézetet, valamint az Idegsebészeti Klinikát.

Az egyetemi tanári és egyetemi docensi kinevezésben részesülő munkatársak a kar címerével ellátott órát kaptak ajándékba. Az óra hátlapján az egyetemi tanárok esetében a „full professor”, az egyetemi docensek esetében pedig az „associate professor” felirat és az oktató aláírása, továbbá a karon kiadott órák számát jelző sorszám látható.

Egyetemi tanári kinevezéséért dr. Jancsó Gábor (Érsebészeti Klinika), dr. Molnár Gergő (II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum), dr. Sarlós Gézáné dr. Varjú Cecília (Reumatológiai és Immunológiai Klinika), dr. Szalma József (Fogászati és Szájsebészeti Klinika), dr. Szapáry László (Neurológiai Klinika) és dr. Vincze Áron (I. sz. Belgyógyászati Klinika) vette át az órát.

Egyetemi docensi kinevezéséért dr. Ács Péter (Neurológiai Klinika), dr. Bellyeiné dr. Pozsgai Éva (Orvosi Népegészségtani Intézet), dr. Fehér Gergely (Alapellátási Intézet), dr. Gombos Katalin (Laboratóriumi Medicina Intézet), dr. Kádárné dr. Lengyel Zsuzsanna (Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika), dr. Karsai István (Testnevelés- és Mozgásközpont), dr. Kertes Erika (Élettani Intézet), dr. Nagy Tamás (Laboratóriumi Medicina Intézet), dr. Németh Tímea (Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet), dr. Ottóffy Gábor (Gyermekgyógyászati Klinika), dr. Sárszegi Zsolt (Szívgyógyászati Klinika) és dr. Simon Diána (Immunológiai és Biotechnológiai Intézet) kapott órát ajándékba.

Az újévi koccintáson bemutatták a kar 2024-as fehér és vörös borát is. A nyertes a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2022-es cirfandlija és a Tringa Pincészet 2017-es Phaeton vörös bora lett.

A kitüntetetteknek szeretettel gratulálunk!

Fotó:

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!