Egyre több a kutató háziorvos – 22. kongresszusát tartotta a CSAKOSZ

2024. február 26.

A Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ) február 22-24. között tartotta immár 22. kongresszusát Harkányban. A háromnapos szakmai rendezvényen a kutató családorvosok és rezidensek előadások és szimpóziumok keretében vitatták meg a családorvoslás legaktuálisabb kérdéseit, és mutatták be tudományos munkáikat a legkülönfélébb témákban.

„A Családorvos Kutatók Országos Szervezetét Pécsett alapítottuk akkor, amikor az egyetemeken létrejöttek a családorvosi intézetek. Nagy öröm és büszkeség, hogy szakmai összejöveteleink minden évben magas színvonalúak, témákban gazdagok, bármely egyetem is szervezi őket. Idén sem lesz ez másként” - mondta köszöntőjében dr. Nagy Lajos professzor, a CSAKOSZ örökös tiszteletbeli elnöke.

A kongresszuson a tudományos előadások sorában szó volt a diabétesz és a tumor összefüggéseiről, a magyar családorvosok tudásának és attitűdjének változásáról az alvási apnoéval kapcsolatban, valamint az új háziorvosi hatásköri listáról is, ami hamarosan megjelenik, tisztázva a háziorvosok ügyeletben, kötelezően végzendő feladatait.

„Több családorvos kolléga van, aki tudományos minősítéssel dolgozik a praxisban, és ez a külföldi gyakorlatban egyáltalán nem ritka. Az Alapellátási Intézetben igyekszünk nekik teret és lehetőséget teremteni arra, hogy saját kutatási programokat indíthassanak, illetve a már meglévő kutatásokhoz csatlakozhassanak. Nagyon örömteli, hogy az elmúlt 10-15 évben a kutató családorvosok létszáma jelentősen emelkedett, ők a hazaiak mellett nemzetközi vizsgálatokban is részt vesznek”

- nyilatkozta dr. Csikós Ágnes, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének igazgatója, aki szerint a kiteljesedéshez egyre többen választják az oktatói vagy a kutatói tevékenységet.

Hozzáfűzte, hogy külföldön a háziorvosok egyre gyakrabban döntenek a heti 2-3 napos, praxisban töltött idő mellett, a maradék napokat pedig kutatással, egyetemi közegben töltik. Az igazgató asszony szerint ez azért is lehet jó megoldás, mert a családorvoslásban is fontos a naprakész tudás, a szakmai fejlődés, és a kutatómunka ezt segíti elő.

„Az egyik kolléga azt mondta, hogy számára a kutatás nem más, mint kiégésprevenció, azaz komoly motiváló erővel bír a hétköznapi, monoton gyógyító tevékenység mellett. A fiatal családorvosok szemlélete, lendülete megsokszorozza az intézetben meglévő potenciálokat” - fogalmazott.

Dr. Csikós Ágnes úgy vélte: az alapellátásban rengeteg témában lehet vizsgálódni. Pécsett a palliatív-hospice terület kutatása mellett a demencia, az ellátástervezés, valamint az orvosi kommunikáció vannak jelenleg fókuszban. Ezek mellett más intézetekkel közösen is végeznek vizsgálatokat például a covid, vagy a sürgősségi betegellátás témakörében.

A Harkányban tartott kongresszuson átadták a 2024-es Életműdíjat, amit dr. Rinfel József, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézete igazgatóhelyettese, intézeti főorvosa vehetett át, a 2024-es Nívódíjat pedig dr. Mohos András, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Családorvosi Intézetének és Rendelőjének egyetemi tanársegédje kapta.

Az UnivTV videója a témában itt látható:

Fotó:

UnivTV/Youtube

Kapcsolódó galéria:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!