Fókuszban az ADHD - izgalmas programok az Agykutatás Hete pécsi helyszínein

2024. március 5.

Az agykutatás legfrissebb eredményeit bemutató programsorozattal várják az érdeklődőket március 11-15. között Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is az Agykutatás Hetén. A baranyai megyeszékhelyen a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, közkeletűbb nevén ADHD kerül górcső alá, interaktív napon ismerkedhetünk az idegsejtek, az érzékelés világával, rendhagyó dzsúdóórán is részt vehetünk, illetve arról is hallhatunk, miként segíthet a mesterséges intelligencia egy-egy diagnózis felállításában.

"Az emberi agy az orvostudomány egyik legizgalmasabb és sok szempontból legkevésbé feltérképezett területe. Évről évre más-más, agykutatással kapcsolatos témával és hozzájuk kapcsolódó színes, interaktív programokkal készülünk a látogatók számára, amelynek keretében megismerkedhetnek a kutatásokat támogató modern technológiai eljárásokkal, átélhetnek, kipróbálhatnak különböző vizsgálati módszereket, sőt, tesztelhetik is magukat" - mondta el Illés Annamára, a pécsi programokat szervező PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének munkatársa.

A nemzetközi gyökerű Agykutatás Hete mindazon tudományterületek eredményeit, kutatási irányait és lehetséges vetületeit igyekszik összefogni, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a neurológia, illetve neurobiológia területéhez, ugyanakkor közelebb hozza, elérhetővé teszi a társadalom számára ezen diszciplínák eredményeit.

Pécsett a 2024-es Agykutatás Hetének első programja egy, az ADHD-val, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral foglalkozó workshop lesz március 11-én. A PTE Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjében megrendezendő eseményen egy tapasztalt gyógypedagógus segítségével nyerhetünk betekintést az ADHD-val élők mindennapjaiba.

Március 12-én 10-15 óra között "Agyunk titkai" interaktív napra várják az érdeklőket a pécsi orvosi dr. Grastyán Endre aulájába. Ennek során barangolhatunk egy idegsejt belsejében, megismerkedhetünk az ízlelés, az illatok, a látás és a hallás világával, agyunk 3D-modellezésének lehetőségeivel, valamint anatómiai megközelítéssel leshetünk bele abba, hogy mit is rejt a koponyánk.

Március 13-án "AI az orvosdiagnosztikában" címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést, melynek az I Love Pécs Café ad otthont. Ennek során azt vizsgálják, hogy könnyebb lenne-e az életünk, ha a mesterséges intelligencia segítené egy-egy diagnózis felállítását, hozhat-e felelős döntést a mesterséges intelligencia, elhagyható-e a humán faktor.

Március 14-én a szervezők tatamira hívják a fiatal korosztályt egy játékos dzsúdóóra keretében a PVSK Judo Szakosztályának Kálvin utcai edzőtermében. Ez a rendhagyó workshop is az ADHD-t helyezi fókuszba, különös tekintettel annak különböző környezeti, személyes és intézményi tényezőkkel való kölcsönhatására. A foglalkozást követően a PVSK judokái egy szórakoztató és interaktív programelemmel lepik meg a résztvevő gyerekeket.

Március 15-én, a pécsi programsor zárásaként "Út a megértés felé: az ADHD sokszínűsége, kihívásai és lehetőségei" címmel zajlik majd kerekasztal-beszélgetés az I Love Pécs Caféban. A szakemberek vezette diskurzus azt boncolgatja, hogy vajon uralható, vagy irányítható-e az ADHD-s állapot, akaraterő-e az akaraterő, lustaság-e a lustaság, mi az a neurodiverzitás és az affirmatív szemlélet, valamint mennyit számít a tájékoztatás, a megfelelő mennyiségű és minőségű információ és a támogatói attitűd.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, azok listáját, időpontjait és a regisztrációs linket a rendezvénysorozat weboldalán találják az érdeklődők.

Fő kép:

Pixabay.com/Gerd Altmann

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!