"Célunk lehetőségeket teremteni az egészségesebb élethez" - ötéves a YourLife@ÁOK program

2024. április 11.

Vidám, önfeledt hallgatókkal telt meg a pécsi orvoskar dr. Romhányi György aulája április 8-án, amikor is a YourLife@ÁOK program fennállásának 5. évfordulóját ünnepelték. Voltak, akik játszottak, voltak, akik a felállított paravánok előtt sürgölődtek, és voltak, akik egészséges itókájukra vártak. Az évforduló apropóján a YourLife csapata sokféle színes programmal várta a hallgatókat és a kar munkatársait: fotótárlat nyílt az elmúlt öt év történéseiből, a Smoothie bárban ingyenesen fogyaszthattak ínycsiklandó juice-okat, érdekes feladatokat oldhattak meg és megoszthatták tapasztalataikat arról, milyen élményekkel gazdagodtak a YourLife eseményei során. A délelőtti kötetlen együttlétet délután „A YourLife első 5 éve” című miniszimpózium zárta.

 

Schweier Rita írása

 

A pécsi orvoskar egészségprogramja azért jött létre, hogy a hallgatók és a munkatársak jól érezzék magukat a bőrükben. Ennek érdekében nemcsak különböző programokat szerveznek vagy szolgáltatásokat nyújtanak, hanem arra is törekszenek, hogy az egészség mint érték minden oktatási, működési és döntési folyamat szerves részét képezze.

„Egy olyan helyen, ahol orvostanhallgatókat képzünk és ahol a gyógyítás van a fókuszban, ott az egészséges életmódra is fokozottan kellene figyelnünk. A sok stressz, tanulnivaló és munka mellett azonban sem a hallgatók, sem az oktatók nem táplálkoznak megfelelően, és nem is mozognak eleget. A YourLife célja lehetőségeket teremteni az egészségesebb élethez, egyben felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki maga tehet a legtöbbet az egészségéért” - hangsúlyozta a miniszimpóziumon köszöntőjében dr. Kiss István professzor, a pécsi orvoskar Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója, aki háláját fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt öt évben ezért a célért munkálkodtak. Hozzátette: a szervezeti kultúra tekintetében még van hova fejlődni, mert a döntések során az egészség nem minden esetben kerül a fókuszba.

Dr. Duga Zsófia, a Marketing és Kommunikációs Osztály vezetője elmondta, hogy a YourLife@ÁOK program a pécsi orvoskar PotePillars stratégiájának Well-Being koncepciójában kapott helyet. Kommunikációja során kihívást jelentett az egyes célcsoportok azonosítása és felmérése, akiknek eltérőek az igényei és az elvárásai, emellett – a kommunikációs csatornák sokfélesége miatt – elérhetőségüket is fel kellett térképezni.

„A program legnagyobb értéke, hogy a rendezvények ma már szájhagyomány útján is terjednek, emellett komoly közösségépítő ereje is van” - fűzte hozzá.

Dr. Girán János, az Orvosi Népegészségtani Intézet egyetemi adjunktusa arról beszélt, hogy folyamatos adatgyűjtés révén figyelik, miként viszonyulnak az egyes célcsoportok a YourLife programjaihoz. Ezek értékelése abban segít, hogy még pontosabban tervezhessenek, szervezhessenek, jobban megismerve a hallgatók és a munkatársak elvárásait, elképzeléseit.

„Azt szeretnénk, ha a YourLife színtérprogrammá válna és átszőné a kar életét. Felméréseink szerint már most is egyre többen vannak, akik - a programok szervezőinek tevékenysége által is - elégedettebben jönnek be a munkahelyükre, és azok száma is gyarapszik, akik azt gondolják, hogy sokat tehetnek az egészségükért és tesznek is érte” - hangsúlyozta.

„Elsőrendűen a kollégáimra vagyok büszke, akik szorgosan terveztek, gondolkodtak velem az elmúlt években és kitartottak a nehéz időszakokban is” - kezdte értékelő beszédét dr. Horváth-Sarródi Andrea, az Orvosi Népegészségtani Intézet egyetemi tanársegédje, a YourLife program koordinátora, motorja, a Well-Being koncepció testi egészségről szóló munkacsoportjának vezetője. Mint mondta, a kar polgárai ma már tudják, hogy hol lehet őket megtalálni és sokan jönnek is a különböző konzultációkra. Sikerült hagyományt teremteniük olyan rendezvényekkel, mint például a Nagy Orvoskari Lépcsőfutás, a gerinc- és alaktorna, vagy a különféle ételkészítő workshopok. Kiemelte, hogy a közös munka révén szorosabbá váltak a szervezeti egységek közötti kapcsolatok is, közösségek formálódtak, amik különösen nagy értékei az elmúlt öt évnek.

Fotó:

Verébi Dávid

Kapcsolódó galéria:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!