Különleges koponyasebészeti műtéteket végeznek a pécsi fül-orr-gégészek és idegsebészek

2024. április 18.

Rendkívül bonyolult, oldalsó koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának, valamint Idegsebészeti Klinikájának a szakemberei. A speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak Pécsett érhető el a páciensek számára.

Az oldalsó koponyaalapi műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség.

A szakemberek a fül és a halántékcsont jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-híd szögleti daganatok különböző típusait kezelik a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon. A műtét során több alkalommal hallásrehabilitációt is végzett a team egy különleges eszköz beültetésével, úgynevezett cochlearis-implantációval.

A sikeres ellátáshoz nélkülözhetetlen személyi és tárgyi feltételek eddig csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek Magyarországon, 2023 januárjától azonban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését. Eddig 37 sikeres beavatkozást végzett el a munkacsoport. A nagy műtétekre kéthetente kerül sor a betegség típusától függően, az együttműködésben résztvevő klinikák valamelyikén. A Klinikai Központban a komplex műtéti beavatkozás biztonságához nélkülözhetetlen több csatornás idegmonitor és navigációs berendezés is rendelkezésre áll, továbbá a vérzést csökkentő előzetes, ún. endovascularis beavatkozásokat is elvégezhetik.

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport a jövőben országos, majd európai regionális centrumként szeretné elvégezni a műtéteket, terveik között szerepel egy oldalsó koponyaalap-sebészeti oktatói központ létrehozása is.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!