Hasznos eszközökkel gazdagodott a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikája

2024. május 23.

Az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) adományából három darab párásító készüléket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya. Az új eszközök a lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítik. Az ünnepélyes átadást május 22-én tartották Pécsett a gyermekklinikán.

Immár hagyomány, hogy az Országos Jótékonysági Vadásztársaság rendszeresen megajándékozza – több más kórházzal együtt – a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját. Az elmúlt években ultrahang és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkasszívó berendezést tudott beszerezni a pécsi gyermekklinika a jótékony vadászoknak köszönhetően.

Éves szinten több mint 300 gyermeket ápolnak a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, mely regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. Közülük nagyjából minden ötödik gyermek szorul lélegeztetésre. Ezért döntöttek úgy a klinikán, hogy ezúttal a támogatást a lélegeztetett betegek gyógyszerelésében használatos eszközök beszerzésére fordítják.

Az előző évben szintén az OJV adományaiból már megkezdett fejlesztéseket idén folytatták, és előtérben maradt a legsúlyosabb, gépi lélegeztetésre szoruló gyermekek ellátásának segítése.

Az új készülékek kapcsán Rózsai Barnabás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályának vezetője elmondta: „Lélegeztetett betegek esetében létfontosságú a légutak párásítása, mely megelőzi a légúti váladék besűrűsödését. Ezáltal a váladék könnyebben eltávolítható, a lélegeztetés feltételei, az oxigén ellátottság pedig javul” – ismertette az új eszközök előnyeit az osztályvezető orvos.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán szerdán tartott ünnepélyes átadón Fejes László ügyvezető képviselte az Országos Jótékonysági Vadásztársaságot, míg a PTE Klinikai Központ részéről Decsi Tamás professzor, a klinika igazgatója és Rózsai Barnabás, a klinika intenzív osztályának vezetője köszönte meg a rendkívül hasznos adományt, valamint beszédet mondott Nagy Csaba országgyűlési képviselő. Az új eszközök mintegy 2,3 millió forintba kerültek.

Forrás:

PTE

Fotók:

Csortos Szabolcs

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!