A tervek szerint halad az orvoskar déli parkjának felújítása

2024. szeptember 11.

A közművek kiváltásával, folyamatos földmunkákkal a tervek szerint halad a pécsi orvoskar déli parkjának újjászületése, mely várhatóan jövő tavasszal már megújulva, korszerű közösségi térként fogadja a hallgatókat és a városlakókat egyaránt.

Mint ismert, komoly átalakuláson megy keresztül a PTE ÁOK Szigeti útra néző parkja: a nettó 726 millió forintos, három szakaszban megvalósuló beruházással közel 11 ezer négyzetméter bújik új köntösbe.

A kivitelező 2024 májusának közepén vette át a területet, a munkálatok látványos része pedig június közepén, a park elzárásával, a burkolat bontásával meg is kezdődött. A felújítás idejére lezárták a Szigeti útra néző területet, az ottani parkoló sem használható, a folytatásban pedig elbontják az utat határoló kerítést.

Az egész nyáron dolgozó munkagépek szeptemberben sem pihennek. Amint azt Szabó Gábortól, a PTE Általános Orvostudományi Kar fejlesztési vezetőjétől megtudtuk, jelenleg bontási munkálatok, földmunkák zajlanak, illetve folyik a közművek kiváltása is.

Épül a víztározó az új parkolórész alatt, ezt a korábbi zagygyűjtő tartályok kiemelése és elszállítása előzte meg. A rekonstrukciós munkálatok a tervezettek szerint haladnak, a megújult tér átadása 2025 elején várható.

Közösségi funkciókra fókuszálva

A déli park kapcsán korábban Csaba Ders egyetemi főépítész, várostervező elmondta, a területen egy elegáns gyalogos sétány épül, és az orvoskar patinás tömbjéhez egy ligetes parkon keresztül vezet majd az út. A déli park közepén húzódó parkolót áthelyezik a campus kevésbé frekventált, a kari élet szempontjából marginálisabb területére.

Amint az a látványtervekből is kitűnik, a parkban egyéni és csoportos pihenésre, tanulásra és étkezésre alkalmas köztéri bútorokat helyeznek el, a zöld burkolatok alkalmazásával pedig még vonzóbbá varázsolják a teret. A terület, mely egységes térszerkezetet alkot majd az új Fogászati Oktatási Központ előterével, egyedi, jelképes értékű köztéri műtárgyakkal és bútorokkal is gazdagodik.

FotóK az építkezésről:

Verébi Dávid

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!