„Hasznosnak érzem megszerzett tudásomat” – IFMSA meeting Finnországban

2024. szeptember 17.

74. alkalommal rendezték meg a finnországi Tamperében az IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association – Orvostanhallgatók Egyesületének Nemzetközi Szövetsége) August Meeting nevezetű találkozóját augusztus 1-7. között. Az eseményen a pécsi orvosit Gál Eszter ötödéves orvostanhallgató képviselte, aki megosztotta élményeit, hasznos tapasztalatait az egyhetes programsorozattal kapcsolatban, és rámutatott, miért érdemes részt venni ilyen rendezvényeken.

 

Kovács Hanga írása

 

Eszter már elsőéves korában csatlakozott a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületéhez, és azóta folyamatosan tevékenykedik a szervezetben, ami lehetőséget biztosít önkéntes, egészségfejlesztési és prevenciós feladatok ellátására. A szervezet egyik alappillére a cseregyakorlat, amivel Eszter foglalkozik. Ennek köszönhetően képviselhette a finnországi találkozón a pécsi egyesületet. 

„Országos cseregyakorlati koordinátorként a különböző országok tagegyesületeinek működéséről, cseregyakorlatuk minőségéről tanultam az esemény során. A jövőre nézve hasznosnak tartom a megszerzett tudásomat az országos, illetve a pécsi egyesület cseregyakorlati programjának fejlesztéséhez” – osztotta meg gondolatait az ötödéves orvostanhallgató.  

Az August Meeting során előadássorozatokon vehettek részt az egyetemek képviselői, amik hozzájárultak a NORE (országos kutatási koordinátor) feladatainak pontosabb megértéséhez. Az egyhetes eseménysorozat folyamán csapatban, közösen ötletelve is dolgozhattak a résztevők, akiknek lehetőségük nyílt más nemzeti tagszervezetek megismerésére is. A szervezők a kikapcsolódásra is gondoltak: a Tamperébe érkezőket kulturális estekkel várták, ahol minden delegált előadást tarthatott, bemutatva saját szokásaikat, gasztronómiájukat.

„Fontosnak tartom, hogy fejlesszük a pécsi egyesület cseregyakorlatainak minőségét, mivel hallgatóink számos új tapasztalatokat szerezhetnek, és értékes kapcsolatokat építhetnek, amelyek előnyt jelentenek számukra a jövőbeli karrierjük során. Emellett hasznos a nyelvi készségek fejlesztése és az interkulturális környezetben szerzett tapasztalatok, valamint a nemzetközi orvostanhallgatókkal való kapcsolatépítés is. A hallgatók a cseregyakorlatok segítségével egy másik ország egészségügyi rendszerének működésébe is betekintést nyerhetnek” – mutatott rá Gál Eszter.

Szerinte a kar számára azért is előnyös egy ilyen esemény, mert az IFMSA szervezetről szerzett tudás növeli a POE (Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete) láthatóságát, elismertségét, új lehetőségeket biztosítva ezáltal a pécsi orvosisok számára.

Mint mondta, a cseregyakorlatok minősége és szabad helyek száma erőteljesen függ az országos és nemzetközi kapcsolatoktól. Minél nagyobb számban képviselik ugyanis az egyesületet, annál nagyobb hatást érhetnek el az országos döntésekre nézve. Azon kívül, hogy másoktól tanulhatnak a résztvevők, a pécsi képviseletnek köszönhetően az országos cseregyakorlatok szabad helyeinek száma is növekedhet a folytatásban, a pécsi orvostanhallgatók javára – hangsúlyozta.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!