Szaruhártyabankot adtak át a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján

2024. szeptember 19.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján létrehozott Cornea Bank megnyitása mérföldkő a közel egymillió lakost kiszolgáló dél-dunántúli régió egészségügyi ellátásában, működésével jelentősen csökkenhet a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási ideje. Az ünnepélyes átadót szeptember 19-én tartották.

A cornea, azaz a szaruhártya a szemgolyó elülső védőrétege, ami olyan, mint egy ablak, átlátszó, ezáltal lehetővé teszi a fény belépését a szembe, szerepe pedig elengedhetetlen a látás folyamatában. A szaruhártya tisztaságát, átláthatóságát veleszületett és szerzett tényezők károsíthatják. Szaruhártya-betegségekben, illetve a szaruhártyát érintő látáskárosító állapotokban szenvedő betegeknek a látás helyreállításához, javításához szaruhártya-transzplantációra van szükség.

A szaruhártyabankok olyan specializált intézmények, amelyek a szaruhártya-szövetadományok gyűjtésére, feldolgozására, tárolására és elosztására szakosodnak transzplantációs célok érdekében. Elsődleges feladatuk, hogy magas minőségű corneaszövetet biztosítsanak azoknak a betegeknek, akik szaruhártya-átültetésre szorulnak. A szaruhártya-transzplantáció (keratoplasztika) egy komplex sebészeti eljárás, melynek során a károsodott vagy beteg szaruhártyát részben, vagy teljes egészében eltávolítják, és egészséges donorszaruhártya-szövettel helyettesítik. A szaruhártya-átültetés az egyik legsikeresebb transzplantációs eljárás a világon, szakirodalmi adatok szerint az ötéves graft (beültetett szaruhártya) túlélési aránya eléri a 95 százalékot. Hazánkban évente néhány száz szaruhártya- átültetésre kerül sor, de ennél jóval több beavatkozásra lenne szükség.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján létrehozott Cornea Bank megnyitása mérföldkő a közel egymillió lakost kiszolgáló dél-dunántúli régió egészségügyi ellátásában, amit a klinika a legmagasabb progresszivitási szinten lát el. A Cornea Bank a legmodernebb technológiákkal felszerelve teszi lehetővé a szövetek precíz feldolgozását, értékelését és tárolását, biztosítva a maximális betegbiztonságot és műtéti hatékonyságot.

A PTE Klinikai Központja által közel 25 millió forintból létrehozott pécsi szaruhártyabank megnyitásával jelentősen csökkenhet a szaruhártya-transzplantációra váró betegek várakozási ideje, a magas minőségű szövetek révén javulhatnak a transzplantációk eredményei. A Cornea Bank hozzájárul a regionális és országos egészségügyi rendszer fejlesztéséhez is, javítva a betegek életminőségét.

A szaruhártyabankot dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és dr. Csutak Adrienne professzor asszony, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának igazgatója adták át.

Forrás:

PTE

Fotó:

Kovács Liliána/Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!