Dr. Lénárd László és dr. Karádi Zoltán professzorok születésnapi köszöntése

2024. október 24.

Reinforcement, Learning and Memory, and Related Structures and Functions” címmel rendeztek szimpóziumot október 21-én a pécsi Akadémiai Székházban dr. Lénárd László professzor 80., és dr. Karádi Zoltán professzor 70. születésnapja alkalmából – írja az univpecs.com. A tudományos találkozón a két neves szakember életútját is méltatták.

Az írásból kiderül, hogy dr. Lénárd Lászlót a kíváncsiság vezette arra, hogy felfedezze a függőségkutatás egyik lenyűgöző eredményét: a patkányok a cukrot jobban kedvelik a heroinnál. Vizsgálatai hozzájárultak a sóvárgás, illetve a jutalmazási mechanizmusok megértéséhez, bizonyítva, hogy a legveszélyesebb kísértések benne lehetnek a hétköznapokban fogyasztott dolgokban is. Dr. Lénárd László dopamin- és noradrenalin útvonalakkal kapcsolatos kutatásai azt is segítettek megfejteni, hogyan dolgozza fel agyunk a motivációt és az élvezetet.

A cikk méltatja dr. Karádi Zoltán tevékenységét is, aki szintén átformálta az alapvető élettani hajtóerőkről alkotott elképzeléseket. Az éhségérzettel és a testsúly szabályozásával kapcsolatos kutatásai mélységeiben vizsgálják, hogyan kommunikálja agyunk az evés szükségességét. Felfedezése a glükózt figyelő neuronok kapcsán hozott változást, betekintést nyújtva abba, hogy a szervezet hogyan tartja fenn az egyensúlyt, illetve abba is, hogy ezek a rendszerek hogyan mennek tönkre.

A születésnapjuk alkalmából szervezett szimpózium a két neves kutató munkájához szorosan kapcsolódó, úttörő kutatásokat mutatta be.

Forrás:

univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!