TÁMOP -4.2.2.A-11/1/KONV Nyitókonferencia

2013. február 22.

2013. február 28, 12.00 óra, PAB Székház

"Új biomarkerek azonosítása különös tekintettel az idegrendszerben lerakódó vas-toxicitására és vastoxicitás kiváltotta oxidatív stresszre és innate immunreakcióra (Transzlációs vizsgálatok)"

Azonosító: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0017

Jelen pályázat komplex megközelítéssel, /in vitro/ és /in vivo/ állatkísérletes, és humán /in vitro/, /ex vivo/ és /postmortem/ vizsgálati módszerekkel kívánja jellemezni három, egymással összefüggő, de ily módon nem vizsgált terület lehetséges szerepét a degeneratív idegrendszeri betegségekben: a vas toxicitást, a mitokondriális patológiát és az ősi immunitást.

Vizsgált betegségcsoportok:
- Traumás agysérülések
- Agyérkatasztrófák (stroke)
- Sclerosis multiplex
- Neurodegeneratív betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór)
- Epilepszia


Projekt célja:
A projekt során célunk közös molekuláris patomechanizmusok és biomarkerek azonosítása az akut és krónikus (degeneratív) agykárosodásokban különös tekintettel az idegrendszerben lerakódó szabad vas-toxicitásra, a kapcsolódó oxidatív stresszre, mitochondriális károsodásra, a microglia-macrophag reakciókra, az ősi immunrendszer aktiválódására, az agyi erek vasomotor működésére, valamint ezen folyamatok komplex összefüggéseire. Kutatásai módszereink magában foglalnak speciális MRI technikákat, mint például a patológiás vaslerakódás kimutatására alkalmas "susceptibility weighted imaging (SWI)", MR-spektroszkópia, fehérállományi léziók víz diffúziójának biexponentialis elemzése, diffúziós tenzor képalkotás, frakcionális anizotrópia érték mérése. Izotópos agyi vizsgálatok (SPECT/CT), Parkinson-kór, differenciál diagnosztikájában, stroke-ban, traumás agysérülések esetén. Szintén SPECT/CT alkalmazásával 67Ga-citrát-, 99mTc-antigranulocyta monoklonális antitest szcintigráfia krónikus gyulladásos folyamatok, 99mTc-nanocolloid szcintigráfia fagocitózis kimutatására ad in vivo lehetőséget. A macrofág-microglia-ősi immunrendszer aktivitását jelző gyulladásos-markerek, hormonális-, oxidatív-, és nitrozatív stressz válasz (NOS, ROS, mitokondriális) összefüggések in vitrorendszerekben, állatmodellekben valamint vérből és liquorból történő vizsgálata, szintén a kutatási program része.


Szakmai vezetők:
- Prof. Dr. Komoly Sámuel (pályázat egészének vezetője)
- Prof. Dr. Büki András
- Prof. Dr. Dóczi Tamás
- Prof. Dr. Janszky József
- Prof. Dr. Koller Ákos
- Prof. Dr. Miseta Attila
- Prof. Dr. Seress László
- Prof. Dr. Zámbó Katalin
- Dr. Schwarcz Attila

Dokumentum(ok)