Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj alapításáról döntött a kormány

2013. május 30.

Felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező, ötkarikás sportágakban szereplő, olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki éremesélyesnek számító versenyzőknek adható Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj alapításáról döntött a kormány.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent - és nyolc nap múlva hatályba lépő - rendelet értelmében az ösztöndíjprogram működtetéséért a sportpolitikáért felelős miniszter (jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztere, Balog Zoltán) felel, munkáját tanácsadó testület segíti. Az ösztöndíj odaítéléséről a tárcavezető dönt. Az ösztöndíjra javasolt hallgatókat a miniszter három - Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai - kategóriába sorolja. Az ösztöndíj összegét ezek a kategóriák, illetve a korábbi versenyeredmények határozzák meg. 

A miniszter az ösztöndíjra érdemes sportolókról javaslatokat kér a Magyar Olimpiai Bizottságtól, illetve a szakszövetségektől. Ezek a szervezetek olyan versenyzőre tehetnek javaslatot, aki felsőoktatási intézmény hallgatója vagy az intézménybe már felvették, ezen kívül vállalja, hogy felsőfokú végzettséget és szakképzettséget szerez, valamint a hallgatói jogviszonyának fennállása alatt kiemelkedő, nemzetközi éremesélyre jogosító sportteljesítményt nyújt.

Az adómentes ösztöndíjat a sportolónak havonta folyósítják abban az esetben, ha az adott tanulmányi időszakra bejelentkezett, s a Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is adható.
Az ösztöndíj folyósítására első alkalommal a 2013 őszi félévben kerül sor.