Társbérlet az anyaméhben

2015. május 13.

Nők Lapja - 2015-05-13 - 58,59. oldal

Nagy volt az öröm Hosszúhetényben, amikor a 10. héten kiderült, hogy Marika ikreket vár. A Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végzett 18 hetes ultrahangvizsgálat azonban azt mutatta, hogy nincs minden rendben a magzatokkal, ezért dr. Molnár Gáborhoz küldték az aggódó kismamát.

Az ultrahangvizsgálat alapján ikeriker transzfúziós szindrómát állapítottak meg, amely az egypetéjű monochorialis ikerterhesség - amikor a két magzat köldökzsinórjával egy közös méhlepényhez csatlakozik - egyik legsúlyosabb szövődménye. Hazánkban 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végzik azt a műtétet, amely esélyt ad arra, hogy ilyen kórkép esetén is az ikrek egészségesen megszülessenek.
Iker-iker transzfúziós szindróma a monochorialis ikreknél fordulhat elő, akik többnyire két külön burokban fejlődnek, de a keringésük közös - magyarázza dr. Molnár Gábor szülész- nőgyógyász.
- A monochorialis ikerterhességben a méhlepényhez csatlakozó két köldökzsinór között érösszeköttetések vannak, ezeken keresztül összekapcsolódik a magzatok vérkeringése. Iker-iker transzfúziós szindrómában az ikerpár egyik tagjától a másik folyamatosan vért kap. A transzfúzió következtében a vért adó magzat vérszegénnyé válik, a vizelet kiválasztása megszűnik, így magzatburkában lecsökken a magzatvíz mennyisége, míg a vért kapó ikertag burkában a fokozott vizeletürítés miatt túl sok lesz a magzatvíz, a megnövekedett vérmennyiség pedig szívelégtelenséget okozva veszélyezteti az életét.

VÁLLALTÁK A KOCKÁZATOT
Nem tudtam, mi van a babákkal, de azt éreztem, hogy baj van - emlékezik az első ijedtségére Schreerné Jakab Mária, aki ma már két ikerfiúcska boldog anyukája. - A klinikán két orvos, dr. Molnár Gábor és dr. Vizer Miklós mindent elmagyarázott a betegségről, és azt is, hogy mi lehetne a megoldás. Elmondták, hogy a lézeres műtétnek van kockázata, de ha nem teszünk semmit, akkor kevés a remény arra, hogy mindkét gyermekünk egészségesen születik meg. Megbeszéltük a párommal, hogy bevállaljuk a műtétet. December 17-én megműtöttek. Egy kicsi lyukon vezették be a hasamba a kamerát, ez olyan érzés volt, mintha odabent a babák mocorognának. Műtét közben dr. Vizer Miklós ultrahang-specialista, és a lézeres beavatkozást végző dr. Molnár Gábor mindig mondták, hogy éppen mit csinálnak, mit látnak, éreztem, mindenki törődik velem. Egy óra tizenöt percen át tartott a műtét, négy nap után hazamehettem. Addigra a kisebbik magzat is tudott pisilni, szépen kezdte behozni a lemaradását. Majd március 3-tól a szülésig ismét bent voltunk a klinikán, hogy minél tovább tartson a terhesség, minél érettebben szülessenek a babák. Folyamatosan figyeltek ránk, végül március 30-án, a 35. héten császármetszéssel születtek meg a kisfiúk, Tamás 1900 grammal, Balázs 1810 grammal, mindketten egészségesen. Minden szenvedést elfelejtettem, nem cserélnék senkivel, mert nincs ennél nagyobb boldogság. Nagyon jó gyerekek, legfeljebb akkor nyafognak egy kicsit, amikor megéheznek - mondja a huszonöt éves kismama. A kisfiúk ellátásában boldogan segédkezik az édesapjuk és a nagyszülők is.

GYAKORIBB, MINT GONDOLNÁNK
Az ikerterhességek nagyjából egyharmada egypetéjű, és ezek kétharmada monochorialis. Őket fenyegeti az iker-iker transzfúziós szindróma, ami egyik magzatnak sem jó. Statisztikák szerint 2700 terhességre jut egy iker-iker transzfúziós szindróma. Ez a szám valószínűleg alulbecsült, mivel sokszor a fel nem ismert elváltozás már kora terhességben spontán vetélést okoz.
- A világon 1990 óta alkalmazott eljárás a fetoszkópos lézerkoaguláció, amikor a méhlepénybe csatlakozó két köldökzsinór között kialakult rendellenes érösszeköttetést méhen belül lézerrel átégetik, így választ- További információ a módszerről: Dr. Molnár Gábor, e-mail: molnar.gabor@pte.hu ják szét a két magzat keringését - magyarázza dr. Molnár Gábor, aki a módszert Hamburgban, az egyetemi klinikán tanulta dr. Vizer Miklóssal együtt. Hosszas előkészítő munka után tavaly vált lehetővé, hogy a Pécsi Tudományegyetem klinikáján elinduljon a program Bódis József professzor vezetésével. A szakmai felkészülés mellett szükség volt a méhen belüli műtét fontos eszközeire, a több millió forint értékű fetoszkópra és lézerkészülékre, melyeket a klinika pályázatokon nyert pénzből vásárolt meg.

EGYRE JOBB ESÉLYEK
Kezelés nélkül az iker-iker transzfúziós szindróma kórjóslata nagyon rossz, a magzatok többsége méhen belül, vagy rövidesen a születést követően meghal, az életben maradt gyermekeknél gyakran alakulnak ki súlyos idegrendszeri problémák. Az új kezelési lehetőség a méhen belül a 15-26. terhességi hét között végzett lepényi érösszeköttetések lezárása lézeres műtéttel, ezáltal a kórkép kialakulásának okát lehet megszüntetni - mondja a szülész-nőgyógyász. - Reményeink szerint a műtéttel jelentősen javíthatók lesznek az ikeriker transzfúziós szindrómában érintett magzatok életkilátásai.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!