Áttörés jöhet a rákkutatásban?

2015. május 13.

Napi Gazdaság - 2015-05-13 - 5. oldal

Még mindig tart a vita az úgynevezett csökkentett deutériumtartalmú víz jótékony hatásairól, miközben több hazai és nemzetközi szakértő állítja, ennek fogyasztásával megtöbbszörözhető a rákos betegek várható élettartama. Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. alapítója szerint az anyag hatását a legfrissebb kutatások igazolják, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Pécsi Tudományegyetem általunk megkérdezett szakértői azonban kételkednek. A vizet mindenesetre Magyarországon lehet majd először gyógyszergyári körülmények között előállítani.

A szervezet deutériumtartalmának mérséklése forradalmi áttörést hozhat a daganatos, valamint a metabolikus betegedések kezelésében és megelőzésében - állítja dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. alapítója az ezzel kapcsolatos, 25 éve tartó kutatás legfrissebb eredményeiről. Az egyelőre csak ipari körülmények között, úgynevezett frakcionált desztillációval előállított deutériumcsökkentett víz hatásáról a kutató biológus egy budapesti nemzetközi konferencia kapcsán számolt be.
Deutériumcsökkentett vizet a világon először Magyarországon lehet majd előállítani gyógyszergyári körülmények között, egy 300 millió forintos beruházásnak köszönhetően. Az eljárás rendkívül energiaigényes. A beruházás célja az volt, hogy a csökkentett deutériumtartalmú hatóanyagot klinikai vizsgálati célra is biztosítani lehessen; a jövőben injekciós és infúziós készítmény fejlesztését is tervezik. Az eljárást a jelenlegi konvencionális kezelések mellett alkalmazva ugyanis a kutatók egy része szerint a tumoros betegek túlélési esélye megtöbbszörözhető. Állítják: a kísérleti eredmények alapján a hasnyálmirigyrákosok várható 6-8 hónapos medián túlélése - vagyis a vizsgált betegek felének életben maradása - 39 hónapra növelhető a deutériummegvonás kiegészítő alkalmazásával. Tüdőrákos nőknél a medián túlélés 7-10 hónapról 80-ra, a férfi betegnél 40 hónapra változott. Az előrehaladott stádiumú emlőtumorban szenvedő betegek fele 22 hónapon belül meghalt, míg a kísérletben részt vevő azonos stádiumú betegek esetében ez a túlélés akár 20-30 hónappal is hosszabb volt - közölték a kutatás végzői.
Zsírban gazdag (ketogén) táplálkozással az egészséges sejtek önmaguk is képesek a deutérium arányának csökkentésére - hívta fel a figyelmet dr. Boros G. László, a Kaliforniai Egyetem professzora. Fontos azonban, hogy a bevitt zsír egészséges, háztáji, természetes körülmények között tartott - nem halliszttel táplált - marhától, sertéstől, mangalicától származzék - tette hozzá. A kutatási eredményeit az Amerikai Egyesült Államokban (USA) publikáló orvos-biokémikus hozzátette: a globalizáció következtében az emberek már egyáltalán nem fogyasztanak a szervezet számára hasznos zsírt, azt nagyüzemi körülmények között előállított, szénhidrátot is tartalmazó tejjel és más élelmiszerekkel viszik be, aminek egyenes következménye az elhízás, ami viszont kedvez a rák kialakulásának. A deutériumcsökkentett táplálkozás elterjedése népegészségügyi szempontból felbecsülhetetlen pozitív eredményekkel járhat: csökkenne a megbetegedések száma, és nőne az átlagos élettartam - tette hozzá Boros G. László.
Újabb külföldi kutatások szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható - hangzott el a szakkonferencián a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemről, a stockholmi Karolinska Intézetből, a moszkvai Lomonoszov Egyetemről Budapestre látogató tudósoktól.
Más kutatások szerint a daganatos betegek 80 százaléka fogyaszt étrend-kiegészítőt, így 12 százalékkal élnek tovább. Az azonban még nem bizonyított, hogy a megnövelt élettartam az étrend-kiegészítő hatása - hívta fel a figyelmet dr. Gyöngyi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tudományos munkatársa. A deutériumszegény vizet fogyasztók étrendkiegészítőt is szednek. - Az általam ismert eredmények szerint 2002 és 2005 között Magyarországon egy tüdőrákos medián túlélése 7,5 (férfiak), illetve 11,3 hónap (nők) volt, ezzel szemben a deutériumszegény vizet fogyasztóké tüdőrákos betegé 25,8, illetve 74,1 hónap volt - közölte lapunkkal a szakértő.
- A konferencián magyar és külföldi professzorok meghívásával összemosták a gyógyszer és az étrend-kiegészítő fogalmát - hangoztatta dr. Győrffy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A Semmelweis Egyetem kutatója hozzátette: a terméket sem az amerikai, sem az európai illetékes hivatalos szervek nem hagyták jóvá mint gyógyító eszközt. A többi között azért, mert gyógyító hatását tudományos kutatások nem támasztották alá. A kutató azt viszont elismerte, hogy az onkológiai betegek közérzetét javíthatja a deutériumcsökkentett víz a gyógyszeres kezelés mellett.
Magyarországon jelenleg 150 ezer rákos beteg él, évente 60 ezer új tumorost regisztrálnak, a halálozási szám 30 ezerre tehető.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!