Rengetegen voltak kíváncsiak az újdonságokra a PTE Botanikus Kertjében

2015. május 18.

Közel négyezer látogató fordult meg a Pécsi Tudományegyetem megújult Botanikus Kertjében a május 16-17-én rendezett kiállításon.

 

A látogatók megtekinthették a Botanikus Kert már beültetett új növényeit, a megújult sziklakerteket és üvegházi gyűjteményeket. A legtöbben a szivárvány minden színében pompázó virágzó kaktuszokat, a termő citrusokat és kávéfát, az új orchideákat és rovaremésztő növényeket, valamint a pálmaház növényfalát csodálták meg. A sziklakertek varázslatos illat- és színvilága, valamint a szabadba kitett dézsás trópusi és mediterrán növények gazdagsága mind az apróságokat, mind a felnőtt korosztályt megragadta. A látogatók többsége fényképezőgéppel érkezett, kedvenc fotótémáik a növénykülönlegességeken túl a futópálya fölötti sétányokról nyíló panoráma, valamint a pálmaház előtti medence tavirózsáit és halacskáit csodáló totyogó csöppségek voltak.

 

A Botanikus Kert növényei mellett az ország minden részéről érkeztek kisebb-nagyobb növénynevelő és forgalmazó cégek, melyek nem csak tovább gazdagították a látványt, de vásárolni is lehetett tőlük. Többségük szinte minden évben eljön, népszerűségük annak is köszönhető, hogy szaktanácsaik beválnak. Volt bromélia, orchidea, bonsai, kaktuszok és pozsgásnövények, rovarfogók, cserjék és fák, évelő és egynyári növények. Az egyik legnépszerűbb az orchideák mellett idén is a gazdag színes fellevelekkel díszítő murvafürt (Bougainvillea) volt, de sokan vásároltak konyhakerti palántákat és különleges fűszernövényeket. Az árak idén még a tavalyinál is barátságosabbak voltak, például egy erőteljes virágzó paradicsom ára 250 Ft-nál kezdődött.

A pálmaház keleti oldalán papagájokkal is meg lehetett próbálni beszélgetni: voltak köztük kisebb termetűek, egy csodálatos, a sárga szinte minden árnyalatában pompázó szószátyár példány, és több nagyméretű papagáj is, ragyogó piros és élénkzöld árnyalatú tollazattal.

Bár az idei kiállításnak vége, aki lemaradt, hétköznapokon 7-15 óráig, szombaton pedig előzetes egyeztetés alapján még mindig tehet látogatást a PTE Botanikus Kertjében, ahol közel 7 hektáron mintegy 8000 féle növényt lehet megtekinteni.

 

 

További információ:

Babayné Boronkai Erzsébet
bozso@gamma.ttk.pte.hu
30/514-8337

 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!