Barátságos fehér köpeny

2015. szeptember 22.

Új Dunántúli Napló - 2015-09-22 - 5. oldal

Kovács Patrícia hat évet dolgozott a Teddy Maci Kórházban

A Teddy Maci kórház évről évre egyre népszerűbb program - s évről évre egyre többen "műttetik meg" kis plüssállatukat a lelkes orvostanhallgatókkal. Kovács Patríciával, a program országos koordinátorával beszélgettünk.

- A program célja az, hogy a gyerekekben az orvosokkal kapcsolatos rossz élményeket enyhítse. Őszintén: működik ez?
- Én úgy látom, hogy igen. A Teddy Maci Kórház, amelyet a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége koordinál, több szálon futó program. Részint vannak kiszállásaink óvodákba, iskolákba, részint minden évben megrendezzük a Családi Napot, amikor egy helyen, egy időben ott van az összes önkéntesünk, s ahova mindig sokan eljönnek.

- Hogyan zajlanak ezek a foglalkozások? Vagy másként kérdezem: hogyan lehet szimpatikussá tenni egy injekciós tűt?
- Az a legfontosabb, hogy maga a fehér köpeny ne legyen félelmetes, hanem inkább barátságos. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok gyerek már akkor begörcsöl, ha meglátja az orvost. Ez nyilván egy korábbi traumára vezethető vissza. Ám megfelelő hozzáállással ez a helyzet jelentősen javítható. Mi mindig megkérjük a gyerekeket, hogy hozzanak magukkal egy plüssállatot, amelyen bemutathatunk mindenfajta beavatkozást, gyógyítást - amelyet aztán ők is eljátszhatnak.

- De azért hatásos illusztrációként nem vágják fel az egyik kis plüssnyuszi hasát, ugye?
- Dehogy! Mindent csak eljátszunk. Igazából négy célt fogalmazunk meg magunknak: először is azt, hogy elérjük a gyerekeknél, hogy elhiggyék: nem bánt az orvos. Aztán szeretnénk őket felelősségvállalásra nevelni - ezt szolgálja az, hogy ők maguk is "műtik" a kis állataikat. Aztán mindig odafigyelünk arra, hogy szó essen az egészségről, így például az egészséges ételekről. Végül pedig a szülőknek szeretnénk segíteni azzal, hogy a gyerekeikkel megszerettetjük a gyógyítást.

- Voltam több programjukon is, s ami feltűnt, az az, hogy a résztvevő hallgatók mennyire türelmesek. Jár nekik ezért néhány pluszkredit cserébe?
- Nem, semmi, mindenki önkéntes alapon csinálja. Nekünk is nagy élményt jelent ám, ha találkozunk egy olyan gyerekkel, aki gyakorlatilag elbújik valahova, amikor meglátja a fehér köpenyt - aztán egy óra múlva már ő akarja megnézni a macija begyulladt manduláját. A következő projektünk, ha úgy tetszik, még eggyel tovább lép: a négy orvosképző egyetem közösen készít ugyanis egy mesekönyvet, amely szintén a gyógyításról szól, mesékbe bújtatva. Ezzel a könyvvel a szülők odahaza is szimpatikusabbá tehetik a gyógyítást, s megelőzhetik a későbbi traumákat gyerekeikben.

Kéttannyelvűből az aneszteziológiára
Kovács Patrícia 1989- ben született Budapesten. A fővárosi Szent László Gimnázium olasz- magyar kéttannyelvű osztályába járt, itt érettségizett 2008- ban. Egy évig tanult az Eötvös Lóránd Tudományegyetem biológia szakán, majd Pécsre jött, s az Általános Orvostudományi Kar diákja lett. Idén végzett tanulmányaival, október elsejétől az Aneszteziológiai Intézet munkatársa lesz. A Teddy Maci Kórház programban 2009 óta dolgozik, asszisztensként kezdett, s országos koordinátorként fejezte be a munkát. A Pécsi Tudományegyetem szeptemberi ünnepi szenátusi ülésén tudományos munkája elismeréseként oklevelet kapott.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!