Hosszú távú együttműködést köt a PTE ÁOK a régió gimnáziumaival

2015. november 13.

A továbbtanulás már a középiskolában elkezdődhet

Hosszú távú együttműködést köt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara a régió gimnáziumaival – a cél a tehetséggondozás, valamint a diákok Pécs felé orientálása és megtartása a régióban.

A Kar felkészült és tehetséges diákokat, a gimnáziumok pedig a természettudományos oktatás fejlesztését és az orvoskarral közös, diákoknak szóló programokat remélhetnek a megállapodástól. Bár a pécsi orvoskar nem szűkölködik felvételizőkben, a felkészült diákokból álló biztos utánpótlás azonban óriási értéket képvisel a Kar számára is. A folyamatosan növekvő érdeklődés teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az Orvostudományi Kar azt a kezdeményezését folytassa, amelynek keretében tavaly a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziummal kötött hasonló megállapodást.

Az egészségügy esetében a legfőbb problémát nem is a jelentkezők alacsony száma jelenti, hanem az elvándorlás mértéke, ami leginkább a kisebb vidéki kórházakat sújtja, hiszen a főváros elszívó ereje ezen a területen is jelentős. A Kar vezetése nem titkoltan abban reménykedik, hogy a megállapodás hosszabb távon ezen a téren is eredményeket hozhat, hiszen korábban hagyománynak volt mondható, hogy a frissen végzett orvosok hazatérnek dolgozni szülőhelyükre. A régióban az elvándorlás miatt egyre nagyobb hiány mutatkozik képzett egészségügyi dolgozókból is, ezen a hasonló kooperációk szintén segíthetnek.

A gimnáziumok a természettudományos képzésükben kaphatnak többlettámogatást, emellett pedig a diákoknak lehetőségük lesz az egyetemi pálya megismerésére. Az elképzelés szerint a diákokat még a középiskolában kell megfogni, hogy feltámadjon bennük az érdeklődés a természettudományok iránt, emellett minden érintettnek előnyös, ha a diákok felkészülten érkeznek meg a felsőoktatási intézményekbe. A programnak ezért alapeleme a tehetséggondozás, amelyhez olyan, az Orvoskar által szervezett programok választéka járul, mint az előkészítő táborokon, nyári táborokon, rendhagyó módon érdekessé tett tanórákon (fizika, biológia, kémia), egészségnapokon való részvétel. A diákok emellett bekapcsolódhatnak már eddig is sikerrel futó egyetemi programokba, mint például a „Teddy Maci Kórház”, vagy különféle egészségügyi prevenciós rendezvények, de nyitott órák keretében bepillanthatnak az egyetemi élet kulisszái mögé, részt vehetnek majd intézet és klinikalátogatásokon és szakmai vetélkedőkön is.

Ezúttal nyolc, a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetébe tartozó (Pécs, Komló, Mohács, Siklós, Szekszárd és Dunaújváros) patinás gimnázium képviselője részvételével tartottak intézmények közötti találkozót a PTE ÁOK szervezésében november 12-én. A találkozó zárásaként a Kar együttműködési megállapodást kötött a Janus Pannonius Gimnáziummal, a Leőwey Klára Gimnáziummal, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával (Pécs), a Nagy László Gimnáziummal (Komló), a Kisfaludy Károly Gimnáziummal (Mohács), a Táncsics Mihály Gimnáziummal (Siklós), a Garay János Gimnáziummal (Szekszárd) és a Széchenyi István Gimnáziummal (Dunaújváros). Az együttműködés kiterjesztése kézenfekvő volt a régió hasonló intézményei felé, de a tervek ennél is távolabbra mutatnak. A november 26-ára tervezett következő találkozón már zalaegerszegi, veszprémi, győri és pannonhalmai gimnáziumok képviselői lesznek jelen.