Pécsi kutatás hozhat új szemléletmódot az agyrázódást szenvedett betegek kezelésében

2017. február 22.

Tóth Arnold, a pécsi Radiológiai Klinika rezidense és csapata elsők között mutatta ki, hogy az enyhe agyrázódás szervi sérüléseket is okozhat.

Az alvászavar, szorongás, memóriazavar és akár még az állandósult fejfájás hátterében is állhat könnyű koponyasérülés. Ennek szervi elváltozásait mutatta ki a pécsi Tóth Arnold, aki ilyen betegeket vizsgált a modern képalkotás, egész pontosan MRI segítségével. "Ez a felfedezés szemléletváltást hozhat az agyrázódás megítélésében. Korábban ezt banális dolognak tartották az orvosok, de egyre több megfigyelés támasztja alá, hogy az esetek egy részében hosszú távú panaszokra, tünetekre lehet számítani" - mondta Tóth Arnold.

A fiatal agykutató hozzátette: "most ezeknek a tüneteknek a szervi hátterét találták meg, az agy fehérállományából mutatták ki, hogy ott van eltérés.." Hagyományos képalkotókkal, azaz CT-vel ezeket az eltéréseket nem lehet kimutatni, így eddig jobb híján arra kérték a betegeket, hogy pihenjenek addig, amíg a fájdalmaik elmúlnak.

Legtöbbször akkor jelentkeztek újra a betegek, amikor már romlott az állapotuk. Ezzel a felfedezéssel a pécsi orvosoknak az a céljuk, hogy ki tudják emelni azokat, akiknél hosszú távú szövődményektől lehet tartani, hogy számukra időben megfelelő rehabilitációs programot tudjanak kidolgozni.

Tóth Arnold ezért a kutatásáért Junior Prima díjban részesült.

Forrás

Pecsma.hu