Agyrázkódásban is sérülhet az agy fehérállománya

2017. március 16.

Nem foglalkozik sérülésével az agyrázkódáson átesettek többsége, pedig egy ilyen fizikai trauma nagyon súlyos szövődményekkel is járhat. A páciensek által gyakran csak könnyű sérülésnek tartott agyrázkódás járulékos következményei közé tartozik az alvászavar, szorongás, memóriazavar, de állandósult fejfájást is okozhat. Egy új felfedezésnek köszönhetően a jövőben a hagyományostól eltérő módon kezelhetik ezeket a betegeket.

Tóth Arnold agykutató, a pécsi Radiológiai Klinika rezidense azt mondta, hogy nagyon gyakori sérülésről van szó, az agyrázódás népbetegségnek tekinthető, hozzájuk is mindennap érkezik ilyen beteg. 100 ezer páciensük közül 200-300-an keresik fel őket ezzel a problémával, ami azonban a valós esetszámnak vélhetően csak töredéke. Pontos szám azért nem áll rendelkezésre, mert az agyrázkódáson átesettek nagy része nem fordul orvoshoz.

Nem csak az orvost elkerülő betegek miatt volt eddig nehéz az agyrázkódás kezelése, hanem a pontatlan diagnosztika miatt is, az orvosok ugyanis nem tudták előre megmondani, mely esetekben várhatók az életminőséget nagymértékben rontó szövődmények.

Tóth Arnold elmondta, hogy mivel a hagyományos képalkotó eljárásokkal, például CT-vel nem lehet kimutatni kisebb eltéréseket a koponyában, a betegeket jobb híján arra szokták kérni, hogy pihenjenek, és ha romlik az állapotuk, menjenek vissza a kórházba.

Egy új felfedezésnek köszönhetően azonban a jövőben a hagyományostól eltérő módon kezelhetik ezeket a betegeket. A magyar szakembereknek először sikerült kimutatniuk, hogy agyrázódásban is sérülhet az agy fehérállománya. Az eltéréseket ráadásul nem csak közvetlenül a sérülés után, hanem egy hónappal később is észlelni tudták. Módszerük lényege, hogy olyan új diagnosztikai eljárásokat alkalmaztak a koponyasérülések vizsgálatára, amelyek a mikroszkopikus méretű elváltozásokat is kimutatják a szervezetben.

Forrás