Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Kovács L. Gábort választották az MTA új Doktori Tanácsa elnökének

2017. május 23.

Kovács L. Gábort választották az MTA új Doktori Tanácsa elnökének

Kovács L. Gábort, az MTA rendes tagját, a Pécsi Tudományegyetem Széchenyi-díjas professzorát választotta az MTA új összetételű Doktori Tanácsa a testület elnökévé. A társelnöki posztot Benkő Elek, az MTA levelező tagja tölti be a következő három évben, a titkári feladatokat pedig Homonnay Zoltán, az MTA doktora látja el.

Az Akadémia 188. közgyűlése új összetételű Doktori Tanácsot választott. A 22 tagú testület alakuló ülését Lovász László, az MTA elnöke hívta össze. Ezen a tagok megválasztották a 2014 májusa óta hivatalban lévő, idén leköszönt elnök, Zalai Ernő utódját.

Döntésük alapján a Doktori Tanács új elnöke Kovács L. Gábor orvos, az MTA rendes tagja. Kovács L. Gábor a Pécsi Tudományegyetem Széchenyi-díjas professzora, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke. Szakterülete a laboratóriumi diagnosztika, kutatómunkája a betegségek korai laboratóriumi markereivel kapcsolatos.

A Doktori Tanács társelnöke Benkő Elek régész, az MTA levelező tagja, titkára Homonnay Zoltán kémikus, az MTA doktora lett.

A Doktori Tanács feladata a Magyar Tudományos Akadémia doktora (MTA doktora) cím megszerzésére vonatkozó eljárás szakmai, ügyrendi és tudományetikai felügyelete, az eljárás egyes szakaszaiban esedékes döntések meghozatala és a cím odaítélése a cím megszerzésének feltételeit teljesítő személyek számára.

A Doktori Tanács tagjává az Akadémia hazai tagja, illetve az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkező köztestületi tag választható. A tagokat a tudományos osztályok jelölik, osztályonként egy főt az Akadémia hazai tagjai közül, egy főt a köztestület nem akadémikus, de MTA doktora címmel rendelkező tagjai közül. A tudományos osztályok osztályonként két póttagot (egy akadémikust és egy MTA-doktort) is jelölnek. A tagokat és a póttagokat három évre választják, a tagok legfeljebb egy alkalommal választhatók újra.

A Doktori Tanács a most befejeződött ciklusban megalkotta az új tudományági nómenklatúrát.

Az újjáalakult Tanács fő feladata a Doktori Szabályzat módosításának az előző Doktori Tanács által megkezdett munkájának befejezése. A tervek szerint az új Doktori Szabályzatot a jövő évi közgyűlés tárgyalja majd.

Forrás

mta.hu