A pécsi klinika egészének elismeréseként tekint díjaira dr. Biró Zsolt szemész professzor

2017. július 15.

– Két rangos díj is figyelmet irányított a szemészeti klinikára és annak vezetőjére az elmúlt hetekben. Hogyan értékeli az elismeréseket?

– Az egyik a Lengyel Szemorvostársaság tiszteletbeli tagsága, ez egy 10–15 éves kapcsolat elismerése több ottani kollégával. Tartottunk közös kurzusokat, találkozunk konferenciákon, előadtak Magyarországon is. Számomra a díj igazi meglepetés volt, jelentős eredmény egy nemzeti szakmai szervezettől ilyen elismerést kapni a közös munkáért. A másik díj a Magyar Szemorvostársaság Imre-Blaskovics emlékérme. Ennek névadói, ifjabb Imre József és Blaskovics László a két nagy hazai szemészeti iskolát alapozták meg, általuk kitalált műtéti eljárásokat is elneveztek róluk. Számomra mindkettő díj hatalmas eredmény, de nem gondolom, hogy teljesen nekem szól, inkább a pécsi klinika egészének, minden munkatársam eddigi munkájának elismerése.

– A klinika központi szereplőként milyen eseteket lát el?

– Regionális központként a Dunántúl hozzánk tartozik, egészen Szombathelyig. Ide küldik a ritka, érdekesebb, nehezebb eseteket. Számos olyan műtét is akad, amit városi vagy megyei kórházakban nem végeznek, hanem itt, Pécsett, nálunk érheti el a beteg. A legkülönbözőbb esetekkel találkozunk, szilveszterkor például Szombathelyről egy gyereket irányítottak ide, akinek a kutyája elé dobtak petárdát, és a kicsinek az állatot védve sérült meg a szeme.

– Nyáron a szem védelme kapcsán rögtön az UV-sugárzás és a napszemüveg jut az ember eszébe. Mire kell ügyelni ezeknél?

– Valóban nagyon fontos a megfelelő védelem, a napszemüvegnél az az elsődleges, hogy teljesen fedje a szemünket, ne jusson be sok fény mellette. Egy gyenge minőségű darab még káros is lehet, mert elsötétíti a szemet és a kitáguló pupillán át az esetleg nem kiszűrt sugárzásból több juthat a szembe. De a védelem szintjét egyszerűen kideríthetjük, a legtöbb szemészeti szaküzletben be tudják vizsgálni, hogy megfelelően kiszűri-e az UV-sugarakat a lencse.

– Manapság sokan egész nap monitor előtt dolgoznak, vagy a telefont, a tabletet bújják. Ezek hogyan hatnak a szemünk egészségére?

– A sugárzás a modern eszközöknél már minimális, átlagos használat esetén nem kell aggódni miatta. Az viszont bizonyított tény, hogy a közeli munka vagy olvasás elősegíti a rövidlátás kialakulását. A gyerekek különösen érzékenyek erre, hosszú távon biztosan nem jó, ha belebújnak a kijelzőbe. Fontos, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak. Ilyenkor távolra is nézünk, ami létfontosságú a szemnek – meg persze az is, hogy a szülők jó példát mutassanak, és ők is megfelelően használják az új eszközöket.

 

Dr. Biró Zsolt 1958-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, diplomáját 1983-ban kapta meg. Dolgozott a budapesti Szent Imre Kórházban, és 2005-től Londonban is töltött másfél évet, de Pécset igazán sosem hagyta el. 2008 óta vezeti a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szemészeti Klinikáját. A gyógyítás családi örökség is nála, édesapja a Mohácsi Kórház radiológus főorvosa volt, anyai nagyapja és egyik nagybátyja szintén praktizált, és a felesége is háziorvos. Két lányuk van, egyikük jogi végzettséget, másikuk közgazdasági diplomát szerzett.

 

Forrás: bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!