Uniós források sportegészségügyi kutatásokra

2017. szeptember 28.

A sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatásokra nyert európai uniós forrásokat a Debreceni Egyetem (DE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Széchenyi István Egyetem konzorciuma - jelentette be a sportért felelős államtitkár Debrecenben.

A Nagyerdei Stadionban, az egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központjában tartott tájékoztatón Szabó Tünde elmondta: a Sport-, Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása című pályázaton csaknem 941,5 millió forintot nyert a konzorcium, a programot három év alatt kell megvalósítani.

A projekt célja a hazai kutatói kapacitások kutatói hálózatba történő összekapcsolása a sport- és egészséggazdasági kutatásokban, fiatal kutatók bevonása, a kutatási eredmények széles körű nemzetközi megismertetése, a hazai sport- és egészséggazdasági kutatások terén nemzetközi hálózatokhoz való csatlakozás, valamint nemzetközi kutatási programokban való részvétel előkészítése.

Szakály Zoltán professzor, a program szakmai vezetője kiemelte: a program szakmai alapját az egyéni egészségkép, az erre egyéni és társadalmi szinten ráépülő egészségmagatartás, illetve az ezt kiszolgáló egészséggazdaság adja.

Az egészséggazdaság magában foglalja a klasszikus egészségügyi ellátórendszert, az alternatív medicinát, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök piacát. A szektor másik fő területét az aktív testmozgás, a fitnesz, illetve a herbáriumok és az étrend-kiegészítők fedik le, ezek az egészséget pozitívan befolyásoló piacok. A projekt az utóbbi csoportra fókuszál, hangsúlyosan kezelve az egészséges életmód, a sport és a táplálkozás kapcsolódó területeit.

A projektben a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, Népegészségügyi Kara, valamint Sporttudományi Koordinációs Intézete, a PTE Egészségtudományi Kara, valamint a Széchenyi István Egyetem Egészség és Sporttudományi Kara vesz részt. A kutatások az ország egész területét lefedik.

Forrás

MTI