Szívkatéteres abláció - röntgensugárázás használata nélkül

2017. november 6.

Az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt rontó szívritmuszavarok bizonyos fajtái ellen katéteres eljárással veszi fel a harcot az orvostudomány. A mindössze egy éjszakás kórházi tartózkodással járó beavatkozás során a ritmuszavar gócát térképezik fel, és semmisítik meg.

A szívritmuszavarok kóreredetével, mechanizmusaival, gyógyszeres és eszközös terápiájával a szív-elektrofiziológia foglalkozik. A szív-elektrofiziológiai vizsgálat egy minimál invazív szívkatéteres eljárás, melynek során helyi érzéstelenítésben a comb visszerein keresztül katétereket vezetnek fel a szívbe, amik segítségével egy meghatározott protokoll mentén ingerlik a szívet így kiváltva a betegek panaszaiért felelős esetleges szívritmuszavarokat. A ritmuszavarok kiváltását és a pontos diagnózis felállítását követően a vizsgálat második szakaszában lehetőség van a szívritmuszavar kialakulásáért felelős ingerképző góc, vagy kóros ingerületvezető pálya katéteres hőkezeléssel való megszüntetésére. Ezen eljárást nevezik katéterablációnak.

A katéterablációs technikák hatékonynak és biztonságosnak bizonyultak számos szívritmuszavar kezelésében, ami az elektrofiziológiai laborok széleskörű elterjedéséhez vezetett. Az elektrofiziológiai beavatkozás során a katéterek vizualizációja hagyományosan röntgensugárzás használatával történik, mely azonban káros sugárterhelést jelent a páncienseknek és a beavatkozást végző műtéti személyzetnek egyaránt. Az elmúlt időszak technológiai fejlesztései a röntgensugárzás használatának jelentős csökkenését tették lehetővé. A technológiai fejlesztések közül kiemelendőek a 3D térképezőrendszerek. Ezen szoftverek segítségével lehetővé vált a beavatkozások során a páciens szívéről egy virtuális 3D térkép elkészítése, valamint a katéterek virtuális megjelenítése is.

Az említett techonlógiai háttér segítségével 2017 októberében a PTE KK Szívgyógyászati Klinika elektrofiziológiai laboratóriumában sikeresen elvégezték az első olyan katéterablációt, melynek során teljes mértékben nélkülözték a röntgensugárzás használatát, megkímélve ezáltal a pácienst és a beavatkozást végző személyzetet is a káros sugárterheléstől.

Forrás

PTE KK Szívgyógyászati Klinika

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!