Aláírták a szerződést karunk új épületének tervezéséről és felépítéséről

2017. november 13.

Aláírta a Pécsi Tudományegyetem és a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezetése azt a szerződést, melynek értelmében a cég megkezdheti karunk új épületének tervezését, majd felépítését a Szigeti úti telephelyen. A beruházás mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a szerződés opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A forrást a Modern Városok Programból biztosítják.

Karunkon ünnepélyes keretek között írta alá Bódis József, a PTE rektora, Jenei Zoltán, az egyetem kancellára, a ZÁÉV Építőipari Zrt. részéről Dormán József vállalkozási igazgató és Bőhm Tibor projekt főmérnök azt a szerződést, melynek értelmében elindulhat a pécsi egyetem gigaberuházása. A kontraktus értelmében mintegy 10,5 milliárd forintból tervezi és építi meg a cég az orvoskar vadonatúj épületét. Emellett - opciós tételként - 2,8 milliárd forintból újítaná fel a meglévő elméleti tömböt, annak külső homlokzatát és előadóit az egyetem, amennyiben az új épület tervezése és kivitelezése kapcsán nem merül fel előre nem látható, váratlan többletköltség.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a megállapodás kapcsán elmondta: "Jelentős mérföldkő ez a PTE életében, és ha a reméltnél valamivel később is értünk el ehhez a mérföldkőhöz, a lényeg, hogy végre elkezdődhet a program látványos fejezete. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt megindult az orvoskaron az angol nyelvű oktatás, azt gondolom, kevesen hitték volna, hogy három évtized után - a magas színvonalú képzés, és az ennek következtében kialakult népszerűségnek köszönhetően - ott tartunk majd, hogy bővítésre, fejlesztésre lesz szükség. Szeretnénk megtartani ezt a magas színvonalat, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a beruházás." - mondta az egyetem rektora.

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetemen több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvoskarra.

Jenei Zoltán, az egyetem kancellára hangsúlyozta: "Az egyetemfejlesztés jóval több, mint beruházások sora: az építkezés alapvetően eszköz, hogy az egyetem megmutathassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra. Az orvoskar Szigeti úti főépülete egy új, valamivel több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözik át a régi elméleti tömbből. A költözés egyben a főépület rekonstrukciójára is lehetőséget ad." - tájékoztatott a kancellár.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos programot máris sikeresnek nevezte, tekintettel arra, hogy már most érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása. "Gomba módra szaporodnak Pécsett az apartmanházak, sorra nyílnak az új üzletek, kávézók, és jelennek meg a külföldi diákokat kiszolgáló szolgáltatások. A program már most befektetési reményt keltett, és az, hogy elindulhat a kivitelezés, a remény beteljesülését eredményezi." - mondta el Csizi Péter.

Mint ismeretes, a kormány a Modern Városok Program részeként közel 25 Mrd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!